- To selloff του πετρελαίου δείχνει να... μονιμοποιείται.
- Η αύξηση-ρεκόρ της παραγωγής των ΗΠΑ, η "αναγέννηση" της παραγωγής στη Λιβύη και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές της σε μια προσπάθεια να κρατήσει το μερίδιό της στην ασιατική αγορά –όλα συνδυάστηκαν για να ρίξουν τις τιμές κατά 25% από τον Ιούνιο και δεν αποκλείεται να υπάρχει χώρος για περαιτέρω πτώση.
Έχει επιτευχθεί μια «διαρθρωτική μετάβαση», έγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αναλυτές της Goldman Sachs και η... δυνατότητα καθορισμού των τιμών του πετρελαίου έχει μετατοπιστεί από τον OPEC στις ΗΠΑ. Στην έκθεσή της, με τίτλο «Η νέα τάξη πραγμάτων στον πετρέλαιο», η Goldman υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου να επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους εν αναμονή επιβράδυνσης της ανάπτυξης της ζήτησης σε όλο τον κόσμο και ταχέων ρυθμών αλλαγών. Ο οίκος προβλέπει ότι το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate θα υποχωρήσει στα 75 δολάρια το βαρέλι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ότι το Brent θα κινείται κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι, στα ίδια περίπου επίπεδα με τώρα.
Η έκρηξη της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ πιθανότατα να μην ανακοπεί μέχρις ότου το πετρέλαιο γίνει τόσο φθηνό που ο κόσμος δεν θα μπορεί πια να βγάζει χρήματα από την άντλησή του. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για το "νεκρό σημείο" των παραγωγών πετρελαίου από σχιστόλιθο. Ορισμένοι το τοποθετούν περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι, άλλοι θεωρούν πως βρίσκεται πιο κοντά στα 60 δολάρια και προφανώς δεν παίρνει την ίδια τιμή για τον καθένα. Η τιμή αλλάζει ανάλογα με το που γίνονται οι γεωτρήσεις και πόσο καλή είναι η εταιρεία.
Μια αναταραχή στην αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει τα επόμενα έτη, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψιν την ποσότητα των junk ομολόγων που τροφοδοτούν την έκρηξη στην παραγωγή . Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτές οι πετρελαιοπηγές θα "στεγνώσουν". Απλά οι πιο ισχυρές εταιρείες γεώτρησης θα τις αγοράσουν από τις πιο αδύναμες.
Για την ώρα δεν υπάρχει ένδειξη επιβράδυνσης. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων οριζόντιας γεώτρησης πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Πριν από δύο εβδομάδας η παραγωγή των ΗΠΑ "αναρριχήθηκε" στο υψηλότερο επίπεδο από το 1983 -τότε που στο βόρειο τμήμα της Αλάσκα ανάβλυζε άφθονο πετρέλαιο. Ενδεχομένως ο αριθμός των πετρελαιοπηγών να μειωθεί το επόμενο έτος και ο ρυθμός παραγωγής να επιβραδυνθεί. Ωστόσο, στη βιομηχανία πετρελαίου, οι συμβάσεις μίσθωσης συχνά περιλαμβάνουν ρήτρα υποχρεωτικών γεωτρήσεων. Ή το χρησιμοποιείς ή το χάνεις.
Περισσότερα από τα μισά πρατήρια καυσίμων των ΗΠΑ πωλούν τώρα τη βενζίνη σε τιμή κάτω των 3 δολαρίων, σύμφωνα με την GasBuddy. Τα σημάδια δείχνουν πως οι χαμηλές τιμές βενζίνης αρχίζουν να "θρέφουν" τη ζήτηση καθώς οι Αμερικάνοι αυξάνουν τις ώρες οδήγησης.
Η σχιστολιθική έκρηξη άρχισε επιτέλους να έχει πραγματική επίδραση στην αμερικανική οικονομία -όχι μόνο στο εμπορικό ισοζύγιο -χάρη στις χαμηλότερες ποσότητες εισαγόμενου πετρελαίου- αλλά και στις φθηνότερες τιμές, την ισχυρότερη καταναλωτική δαπάνη και την ολοένα αυξανόμενη μεταποιητική δραστηριότητα. Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2013, οι εισαγωγές είχαν θετική συνεισφορά στην ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο, προσθέτοντας 0,29 ποσοστιαίες μονάδες στο ρυθμό αύξησης 3,5% του τριμήνου.
Διεθνώς, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αρχίσουν κάποια στιγμή να "μαδάνε" τις οικονομίες ορισμένων χωρών και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται το χρέος τους. Η Goldman έκανε μερικούς υπολογισμούς και θεωρεί πως τα μεγαλύτερα πετρελαιοπαραγωγά κράτη χρειάζονται την τιμή του πετρελαίου για να μπορούν να κρατούν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους. Τα βασικά μέλη του OPEC -Kουβέιτ, ΗΑΕ, Κατάρ και Σαουδική Αραβία- μπορούν όλα να αντεπεξέλθουν σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Ωστόσο πιο κάτω στη λίστα η κατάσταση αρχίζει να γίνεται προβληματική: η Ρωσία, λέει η Goldman, χρειάζεται την τιμή του πετρελαίου στα 101 δολ. το βαρέλι, το Ιράκ στα 126 δολάρια και το Ιράν τα 133 δολάρια.
Είναι δυσκολο να προβλεφθεί το πώς θα αντιδράσει ο Vladimir Putin ή οι ηγέτες του Ιράν στις οικονομικές πιέσεις που ενδέχεται να βρεθούν στο δρόμο τους. Ένα χρόνο πριν, το Ιράν φανέρωσε την προθυμία του να διαπραγματευτεί για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων καθώς οι αυστηρές κυρώσεις συνέτριψαν την ικανότητά του να πουλά το πετρέλαιο του σε αξιοπρεπή τιμή. Οι κυρώσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικές χωρίς την έκρηξη της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.
Όσο για τον Putin, δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις πως οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον αναγκάζουν να συνεργάζεται. Αν μη τι άλλο, τον έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόγνωση. Παρ΄ολ΄αυτά, η ώθηση προς τα κάτω των τιμών του πετρελαίου είναι πιθανότατα ο πιο αποτελεσματικός "μόχλος" που μπορούν να τραβήξουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή -πιο αποτελεσματικός από οποιαδήποτε οικονομική κύρωση ή διπλωματική προσπάθεια.
Άρθρο: του Matthew Philips
Πηγή: Bloomberg Business