Το Προεδρικό ..ως πασαρέλα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το Προεδρικό ..ως πασαρέλα.


  • Οι διαδοχικές επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κανονική χώρα θα ήταν μια πολύ σοβαρή και υψηλού κύρους διαδικασία με τεράστια σημασία για λόγους τύπου και ουσίας.


Στα δικά μας πολιτικά ήθη, η παρέλαση των αρχηγών στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού είναι μια συνηθισμένη τεχνική για όποιον πολιτικό παράγοντα ή κρατικό αξιωματούχο θέλει να κάνει μια...Type Your Post Summary Here δημόσια δήλωση. Τρέχουν λοιπόν μέχρι τον Πρόεδρο για να τους προσέξουν τα μέσα ενημέρωσης και να «παίξει» δέκα δευτερόλεπτα η δήλωση στις τηλεοράσεις με εικόνα από το Προεδρικό.

Η αξιοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης με τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα για να επαναφέρει για παράδειγμα ο κ. Αλέξης Τσίπρας τη θέση του περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και η άμεση αρνητική απάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά προδίδει προφανή μικροκομματική σκοπιμότητα. Η θέση και των δυο αρχηγών ήταν γνωστή και δεν χρειαζόταν αυτή η συζήτηση για να μας την υπενθυμίσουν. Οι εκκλήσεις περί σταθερότητας όμως όταν συνοδεύονται από συστάσεις για ομαλή προσφυγή στις κάλπες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ποιος άραγε αμφισβήτησε αυτό κεκτημένο;) πυροδοτούν την ένταση και ενσπείρουν ασκόπως καχυποψίες. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να είναι περισσότερο προσεκτική αν θέλει να προστατεύσει και το δικό της κύρος αποφεύγοντας τις αντιφατικές δηλώσεις. Αυτή η συμπεριφορά που βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό πέραν των άλλων δεν συνάδει με τον σεβασμό στον θεσμό και δεν υπηρετεί το πνεύμα ενότητας του έθνους που συμβολίζει ο Πρόεδρος και γι' αυτό τον λόγο ο συνταγματικός νομοθέτης έχει άλλωστε προβλέψει ενισχυμένη πλειοψηφία για την εκλογή του.

Οι διακηρύξεις περί εθνικής συνεννόησης την ώρα που στην πράξη η ένταση κλιμακώνεται μάλλον προκαλούν θυμηδία στους πολίτες, που έτσι και αλλιώς είναι απογοητευμένοι από την πολιτική και κάνουν συχνά ακραίες επιλογές.

Η εκλογή Προέδρου αντί για μια ευκαιρία συναίνεσης αποδεικνύεται παγίδα για τη σταθερότητα της χώρας που περνά μια τόσο κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για το μέλλον της με ανοικτά μέτωπα. Οι υπεύθυνες ηγεσίες οφείλουν να συζητούν ασχέτως των διαφορών τους και να συνεννοούνται στα μείζονα, όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές που δεν υπηρετούν το συμφέρον του τόπου...


Toυ κ.Π.Λάμψια
Bookmark and Share