- «Αγκάθι» για τους ξενοδόχους η πολύ χαμηλή ζήτηση για τους χειμερινούς προορισμούς από Ελληνες επισκέπτες.
Μπορεί η τουριστική εικόνα της χώρας να ήταν και φέτος κάτι παραπάνω από καλή, ωστόσο, η διαδρομή που θα πρέπει να.. διανύσει ο κλάδος για να καλύψει τις απώλειες του παρελθόντος και κυρίως της περιόδου 2010 - 2012 παραμένει μεγάλη. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερη αν αναλογισθεί κανείς, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, ότι σε ένα μεγάλο μέρος του ο χώρος εξακολουθεί να κινείται με δύο ταχύτητες. Ο λόγος αφορά στον εσωτερικό τουρισμό.
Οπως τον «κωδικοποιεί» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, εκεί μπορεί να καταγράφεται μία τάση μικρής ανόδου στις αφίξεις στους λεγόμενους δημοφιλείς και μόνο κατά τους καλοκαιρινούς προορισμούς, όμως από την άλλη παραμένει χαμηλή η ζήτηση για τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Γι’ αυτό παραμένει ενεργό το αίτημα της Ομοσπονδίας για μία «σχολική ανάπαυλα» κατά τη χειμερινή περίοδο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έστω δύο ημερών –κατά προτίμηση Πέμπτη και Παρασκευή– για να συνδυάζεται με Σαββατοκύριακο και να εξασφαλίζονται τέσσερις διανυκτερεύσεις. Ο σκοπός, προφανής: να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ένα τουριστικό πακέτο για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέσα στον χειμώνα.
Βεβαίως, κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να λυθούν όλα τα προβλήματα του κλάδου. Για παράδειγμα, το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας και οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίου μεγέθους θα παραμένει. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι σε μία μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση, χειμερινής λειτουργίας, αντιστοιχεί έως και στο 50% του συνολικού λειτουργικού της κόστους (σ.σ. ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της).
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη πλευρά του «νομίσματος». Ο λόγος αφορά στη θερινή σεζόν και στην τάση ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, όπως προκύπτει και από την αύξηση του αριθμού των επιβατών στις πτήσεις εσωτερικού.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ο αριθμός των αφίξεων με πτήσεις εσωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκε κατά 25,4%, ξεπερνώντας τα 2 εκατ. από 1,64 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ωστόσο, για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα, θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνονται και οι ξένοι επιβάτες. Είναι, όμως, μια καλή ένδειξη.
Συγκεκριμένα, ανά μήνα, τον Ιούλιο ο αριθμός των αφίξεων με πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκε κατά 24,8% φθάνοντας σε 704.503, τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 25,2% φθάνοντας σε 715.805 και τον Σεπτέμβριο κατά 26,4% φθάνοντας σε 638.109. Για την ιστορία, η μικρή ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού άρχισε να διαφαίνεται από την περυσινή χρονιά.
Του κ.Στ.Κουσουνή