Πρωτοποριακές εξετάσεις DNA για την ταυτότητα του νεκρού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Πρωτοποριακές εξετάσεις DNA για την ταυτότητα του νεκρού

 
  • Εξειδικευμένη έρευνα που δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα θα δείξει φύλο, χρόνο και αιτία θανάτου..


Ποιος είναι τελικά ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης; Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή κάποιος άλλος Μακεδόνας στρατηγός, όπως δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη; Την απάντηση για την ταυτότητα του νεκρού θα δώσει... για ακόμη μία φορά η επιστήμη, χάρη στην οποία σε λίγους μήνες θα μπορούμε να ξέρουμε ποια εξέχουσα προσωπικότητα «κρύβει» ο τύμβος Καστά.

Με τον σκελετό, που εντοπίστηκε ακέραιος στον τάφο, να έχει μεταφερθεί από την πρώτη στιγμή στο μουσείο της Αμφίπολης και τους αρχαιολόγους να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανασκαφής, σειρά τώρα θα πάρουν οι ανθρωπολόγοι. Κάνοντας μια σειρά μακροσκοπικών και χημικών αναλύσεων, οι ειδικοί θα μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για το φύλο, την ηλικία αλλά και την ταυτότητα του νεκρού, καθώς και αν τυχόν υπάρχουν ανατομικές αλλοιώσεις στον σκελετό.

Το... επιστημονικό βάρος των ερευνών και της ειδικής ανάλυσης που θα γίνει στο DNA του νεκρού με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14 έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με το οποίο συνεργάζεται το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι παρόμοια ανάλυση σε αρχαίο DNA δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά στη χώρα μας.

Κατά τους ειδικούς, η διαδικασία αυτή αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη έρευνα, η οποία περιλαμβάνει την ανθρωπολογική και οστεοπαθολογική μελέτη (ένα σκέλος) αλλά και την ανάλυση του DNΑ. Πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Τα στοιχεία που αφορούν το φύλο, το ύψος αλλά και την ηλικία του νεκρού, που τόσους αιώνες «κρυβόταν» στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, μπορεί να δοθούν άμεσα. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για την εύρεση της αιτίας θανάτου ή για την εξακρίβωση θανάσιμων τραυμάτων που τυχόν φέρει ο σκελετός, κάτι που μπορεί να πάρει τρεις ή τέσσερις μήνες, ενώ, όπως υποστηρίζεται, για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, μπορεί να χρειαστεί να περάσει ακόμη και ένας χρόνος.

Πάντως, αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας σε χθεσινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νεκρός να είναι ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος! «Οι επιστήμονες και οι ανθρωπολόγοι μπορούν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού στον τύμβο Καστά» είπε λακωνικά. Πεπεισμένη ότι στην Αμφίπολη βρέθηκε ο Ηφαιστίωνας είναι η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία παρακολουθεί στενά την πορεία των ερευνών, διατυπώνοντας τις απόψεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί πίστευαν ότι με την ανακάλυψη του νεκρού στον Τύμβο Καστά θα λυνόταν και το μυστήριο του «ενοίκου» του μεγαλοπρεπούς μνημείου, όμως, όσο περισσότερα στοιχεία βγάζει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, τόσο περισσότερα είναι τα αινίγματα. Ο τελευταίος γρίφος, που ήρθε να προστεθεί στους δεκάδες οι οποίοι ήδη διχάζουν τους αρχαιολόγους, συνδέει το μνημείο με την περίφημη σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι τα τελευταία ευρήματα παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες με τον διάκοσμο της σαρκοφάγου του μεγάλου στρατηλάτη, η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που πραγματοποιεί την ανασκαφή Κατερίνα Περιστέρη απορρίπτει το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, ωστόσο, όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου, το ταφικό μνημείο πιθανότατα ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατηγό. Την ίδια στιγμή, μερίδα αρχαιολόγων απορρίπτει τον ισχυρισμό που θέλει τη σαρκοφάγο που εκτίθεται στην Κωνσταντινούπολη να συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, λέγοντας ότι ανήκει στον στρατηγό Λαομέδοντα.

Τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά, πάντως, παρουσιάζουν εξαιρετικές ομοιότητες με αυτά που κοσμούν τη λεγόμενη «σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και η εξέλιξη της έρευνας των αρχαιολόγων είναι αυτή που θα αποδείξει αν πρόκειται για σύμπτωση ή όντως υπάρχει κάποια σύνδεση με τον Λαομέδοντα ή ακόμα και με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Bookmark and Share