Το Ισραήλ δίνει νέα ώθηση στον αγωγό αερίου EastMed. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Το Ισραήλ δίνει νέα ώθηση στον αγωγό αερίου EastMed.


  • Την άμεση συμμετοχή του Ισραήλ στον EastMed, τον αγωγό που σχεδιάζεται για τη μεταφορά του κυπριακού αερίου στην Ιταλία μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδος, ζήτησε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννη Μανιάτη στη Ρώμη.


«Ανοίγει μία νέα σελίδα στο ενεργειακό γίγνεσθαι της... ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη, του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτοβιτς, στο περιθώριο διάσκεψης για την ενέργεια. «Ο Ισραηλινός υπουργός ζήτησε και συμφωνήσαμε να συμμετάσχει άμεσα η χώρα του στον αγωγό EastMed», δήλωσε ο κ. Μανιάτης. Με τη νέα εξέλιξη ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει αέριο και από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη. Οι τρεις υπουργοί σκοπεύουν να συναντηθούν σύντομα στις Βρυξέλλες και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχει και η Ιταλία στο πρότζεκτ.
Ενδιαφέρον ήδη εκδηλώνει η ιταλική εταιρεία Edison, η οποία συμμετέχει στο τελευταίο σκέλος του αγωγού, το τμήμα Ελλάδος - Ιταλίας (IGI).
Ο κ. Σαλόμ εξέφρασε το ενδιαφέρον να συμμετάσχει η χώρα του και στην κατασκευή του έργου. Ο EastMed εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει 8 ως 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, ενώ ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος επίσης περνά από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, θα μεταφέρει γύρω στα 10 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.
Bookmark and Share