- Απαραίτητη για την ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου κρίνει η Goldman Sachs την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Όπως τονίζει, το ελληνικό χρέος μπορεί να οδηγήσει τους πολιτικούς στο τραπέζι των... διαπραγματεύσεων καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλά "μονοπάτια" που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα αλλά ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος είναι απαραίτητο να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές.
Τέτοιου είδους λύσεις βοηθούν την ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους και επομένως μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των riske premia για ελληνικά ομόλογα και μετοχές.
Πάντως, βασικά στοιχεία τα οποία “παρακολουθούνται” αυτή τη στιγμή είναι το πότε θα επιστρέψει η τρόικα και ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα που αφορά το χρέος της χώρας.
Την ίδια στιγμή, σημείο-κλειδί για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και αγοράς αποτελούν οι εκλογές. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους ή αν θα υπάρξει σύγκρουση.
Αν και αυτή η πολιτική αναταραχή δεν μπορεί, όπως τονίζεται στην έκθεση, να ανατρέψει ότι έχει επιτύχει έως σήμερα η Ελλάδα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Μία τέτοια αναταραχή μπορεί, όμως, να μειώσει την εισροή κεφαλαίων στη χώρα, η οποία έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας και μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε εκροές.
Το ακραίο σενάριο
Αν και η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα “ακραίο ενδεχόμενο”, εντούτοις σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού σύστηματος, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και φυγή καταθέσεων. Πέραν της χρηματοδότησης στης οικονομία θα μπορούσε, επίσης, να πλήξει και την αδύναμη ανάκαμψη του τελευταίου τριμήνου.