H πρώτη ξένη που θα πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων εναντίον του ISIS. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

H πρώτη ξένη που θα πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων εναντίον του ISIS.


  • Η Γκιλ Ρόζενμπεργκ είναι μια 31χρονη Καναδή, πρώην πιλότος της πολιτικής αεροπορίας στη χώρα της, η οποία πριν από λίγα χρόνια άφησε την πατρίδα της και μετακόμισε στο Ισραήλ, όπου κατατάχθηκε στον στρατό.



Αυτό όμως φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για την «ανήσυχη» νεαρή Καναδή, η οποία... πρόσφατα πήγε στο Ιράκ για να εκπαιδευτεί στο πλευρό των Κούρδων ανταρτών, ώστε πολύ σύντομα να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Με αυτόν τον τρόπο η Ρόζενμπεργκ γίνεται και επίσημα η πρώτη αλλοδαπή γυναίκα μαχητής που θα πολεμά στο πλευρό των Κούρδων.

Στο μεταξύ, την ώρα που συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες για την κατάληψη της συριακής πόλης Κομπάνι, οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν και έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους μια οδό ανεφοδιασμού μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος.

Επιτυχία..

Οπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις τρεις τα ξημερώματα οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, που αποτελεί την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή, εξαπέλυσαν επίθεση και απέκοψαν τη δίοδο ανεφοδιασμού του Ισλαμικού Κράτους με όπλα και μαχητές. «Είναι μία από τις κύριες οδούς από τις οποίες περνούν οι ενισχύσεις των τζιχαντιστών από τη γειτονική επαρχία Ράκα» διευκρίνισε ο Αμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ο δρόμος αυτός βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Το παρατηρητήριο έκανε επίσης γνωστό ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού, έχουν χάσει τη ζωή τους 865 άτομα, ανάμεσά τους και 50 πολίτες. Από τους αμάχους που σκοτώθηκαν, οι οκτώ ήταν παιδιά και οι πέντε γυναίκες. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα περισσότερα -746- ήταν τζιχαντιστές, ενώ ο ακριβής αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος (κάποιοι λένε πως οι νεκροί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ξεπερνούν τους 1.000). Επίσης, άλλοι 68 ήταν μέλη του Μετώπου Αλ Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη Συρία, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία πραγματοποίησε πολλές εφόδους σε σπίτια και έκανε αρκετές συλλήψεις υπόπτων, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης εναντίον υποστηρικτών και μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Βασικός στόχος της Γερμανίας, όπως και άλλων δυτικών χωρών, είναι να αποτρέψει (αν είναι εφικτό) τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών μουσουλμάνων της χώρας, πολλοί από τους οποίους οραματίζονται να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών ή -ακόμα χειρότερα- να εκτελέσουν κάποιο σχέδιο επίθεσης εντός της χώρας τους. Στην επιχείρηση πήραν μέρος 240 αστυνομικοί και ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν και αρκετοί υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ένας 58χρονος Πακιστανός συνελήφθη γιατί φέρεται ότι φυγάδευσε δύο τζιχαντιστές από τη Γερμανία στη Συρία, ενώ ένας Γερμανός 31 ετών τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για τη στρατολόγηση τριών μαχητών, τους οποίους στη συνέχεια βοήθησε να μεταβούν στη Συρία. Μάλιστα, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 450 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Γερμανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, ενώ αρκετοί συμπατριώτες τους -ορισμένοι εκ των οποίων συνελήφθησαν- διαπράττουν μικροκλοπές ώστε να ενισχύσουν οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος.
Bookmark and Share