Μετρώντας ...κουκιά |
- Αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα στους υπολογισμούς για τον αριθμό των βουλευτών που μπορεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά ένα μικρό διάστημα όπου ακόμη και στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επανακάμψει η εκτίμηση ότι μπορεί και να μην είναι ανέφικτος ο στόχος των 180 για την κυβέρνηση, ήρθε η υπόθεση με τον.. ανέφικτος ο στόχος των 180 για την κυβέρνηση, ήρθε η υπόθεση με τον αποκλεισμό του ΕΝΦΙΑ και της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος από το πακέτο των 100 δόσεων, η οποία, κατά γενική εκτίμηση, επιβάρυνε σοβαρά το κλίμα για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Με δεδομένο, δε, ότι το πακέτο των δόσεων ήταν ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της κυβέρνησης στη μάχη για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στην κοινωνία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο στόχος της αποφυγής των πρόωρων εκλογών γίνεται όλο και πιο δύσκολα προσεγγίσιμος.
Η προσοχή σε όλους τους υπολογισμούς για την εξεύρεση ή μη των 180 επικεντρώνεται στη στάση του αρχηγού των ΑΝΕΛ κ. Παν. Καμμένου και δευτερευόντως του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, διότι αν αθροίσει κανείς την εκλογική δύναμη των κομμάτων, αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, διαπιστώνει ότι μόνο από τις δύο παραπάνω δεξαμενές μπορεί να βγει το τελικό νούμερο, αφού η Ν.Δ. αριθμεί 127 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 28 (σύνολο 155), ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι συνολικά 23. Που σημαίνει ότι και όλοι να ψηφίσουν –πράγμα μάλλον απίθανο– δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η διαδοχή του κ. Κ. Παπούλια από την παρούσα Βουλή.
Μέχρι στιγμής, δημοσίως αλλά και κατ’ ιδίαν, ο κ. Παν. Καμμένος δεσμεύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, διότι αυτό που προέχει είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Πάντα με τα σημερινά δεδομένα, ο μόνος από τους βουλευτές του που εμφανίζεται να διαφωνεί με αυτή τη στρατηγική επιλογή είναι ο κ. Παν. Μελάς, ο οποίος συναρτά την τελική του στάση από μια σειρά παραμέτρους, που σχετίζονται με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Στην αντίπερα όχθη, ο ανεξάρτητος συνεργαζόμενος κ. Νικ. Νικολόπουλος αλλά και οι κ. Γιάνν. Δημαράς και Γ. Αβραμίδης δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα καταψηφίσουν σε κάθε περίπτωση. Στο «μέσον» στέκονται οι υπόλοιποι εννέα βουλευτές (πλην του ίδιου του κ. Καμμένου).
Στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να θεωρούν εφικτή την προσέγγιση των βουλευτών που στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Κεντροδεξιά, και συγκεκριμένα τους κ.κ. Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Ελενα Κουντουρά και Παύλο Χαϊκάλη, αν και, όπως αναγνωρίζουν, η προοπτική της συμμετοχής των ΑΝΕΛ σε μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την έντονη διαφωνία ορισμένων εξ αυτών, επηρεάζει το κλίμα.
Αντιστοίχως, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι κ.κ. Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Θ. Ψύρρας και Ν. Φούντα, οι οποίοι διαφώνησαν με τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ και έχουν πάρει ευδιάκριτες αποστάσεις από τη στρατηγική της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, αν και έχουν κεντροαριστερές αναφορές, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πιθανό οι κ. Χρ. Αηδόνης, Γ. Ψαριανός, Μίμ. Ανδρουλάκης, Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου και Μ. Μπόλαρης να ψηφίσουν με γνώμονα τη σταθερότητα και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Στους πιθανούς υποστηρικτές της κυβερνητικής πρότασης περιλαμβάνουν στη Νέα Δημοκρατία και τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ κ. Γ. Νταβρή, Κ. Γιοβανόπουλο, Β. Καπερνάρο, Γ. Κουράκο και Γ. Κασαπίδη, όχι όμως και την κυρία Ραχήλ Μακρή, η οποία εκφράζει έντονα αντιμνημονιακό λόγο.
Τέλος, στους υπολογισμούς δεν περιλαμβάνουν τους κ.κ. Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά, Θ. Παραστατίδη, Θ. Τζάκρη, αλλά και τον κ. Π. Τατσόπουλο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι όταν έρθει η ώρα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας θα συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος με το οποίο εξελέγη (ΣΥΡΙΖΑ).
Tης κ.Ελ.Τριανταφύλλου