- Για το Μέγαρο Μαξίμου το χθεσινό αποτέλεσμα στη Βουλή θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, αλλά εξ απορρήτων συνεργάτες του Πρωθυπουργού σπεύδουν να διαμηνύσουν ότι η βάση για την προεδρική εκλογή δεν αλλάζει, όπως και η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Το μήνυμα είναι ότι το επόμενο δεκαήμερο, ανεξάρτητα από τις επαφές και προσεγγίσεις που μπορεί να... γίνουν σε προσωπικό επίπεδο με βουλευτές, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρουσιάσει άλλη πολιτική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει κάποια από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σε μια αναζήτηση διεξόδου για την ανάδειξη Προέδρου. Στη βάση αυτή δεν προκρίνονται από τον Αντώνη Σαμαρά οι προτάσεις περί συμφωνίας για εθνικές εκλογές εντός του 2015 με αλλαγή υποψήφιου Προέδρου ή η προώθηση της απλής αναλογικής, προκειμένου να αναζητηθούν σύμμαχοι που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Οι ίδιες πηγές οι οποίες αναγνώριζαν ότι ανάλογες εισηγήσεις προωθούνται και εντός του κυβερνητικού πεδίου, τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικά αντίθετος, πρωτίστως γιατί καμία από τις προτάσεις δεν συνοδεύεται από διασφαλισμένες τις 180 ψήφους και επειδή δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προσπάθεια διασφάλισης προεδρικής πλειοψηφίας - εν ολίγοις, ουδείς από τους ενδιαφερομένους να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση φέρνει μαζί του και τις απαιτούμενες ψήφους.
ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι στις επόμενες δύο ψηφοφορίες μπορεί να υπάρξει επανεξέταση της κατάστασης από ικανό αριθμό ανεξάρτητων, ή μη, βουλευτών. Διαφορετικά, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να προκρίνει «καθαρές λύσεις», δείχνοντας τον δρόμο των εκλογών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη έχει επιλεγεί η όσο το δυνατόν συντομότερη προεκλογική περίοδος - που φέρνει τις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.
Το μήνυμα περί «καθαρών λύσεων», εξάλλου, δεν απευθύνεται μόνο στον έτερο κυβερνητικό πόλο αλλά και στα στελέχη της ΝΔ, που πιέζουν τον Πρωθυπουργό για άμεσες κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρεί ότι το τοπίο στη Βουλή είναι ευμετάβλητο και θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από ψηφοφορία σε ψηφοφορία. Για τον λόγο αυτό έκρινε σκόπιμο χθες το βράδυ να συγχαρεί τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που «δεν θέλουν η χώρα να μπει σε περιπέτειες και ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους από την πρώτη ψηφοφορία».
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ.
Επιπλέον, το Μαξίμου επιδιώκει να αποδεσμευθεί η προεδρική ψήφος από την εικόνα στήριξης της κυβέρνησης - εξού και το χθεσινό μήνυμα ότι η στήριξη Δήμα «δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Toυ κ.Δ.Νασόπουλου