Σε αποχή (απεργία) διαρκείας προχωρούν από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 και οι δικηγόροι της Αθήνας με απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην ίδια απόφαση κατέληξαν και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας.
Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το...περιεχόμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και κυρίως για την κατάργηση της προφορικής δίκης. Την Παρασκευή το πρωί το προεδρείο του ΔΣΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος αρνήθηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Υποσχέθηκε ωστόσο ότι θα καλέσει εκπροσώπους των δικηγόρων για να συζητήσουν τις νέες διατάξεις έστω και σε αυτό το στάδιο.
Υπέρ της αποχής διαρκείας ψήφισαν την Τετάρτη οι δικηγόροι καθώς πανελλαδικά, σύμφωνα με δημοψήφισμα που διεξήχθη, είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το δημοψήφισμα διεξήχθη πανελλαδικά στους 60 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αιγίου, 'Αρτας και Μεσολογγίου αποφάσισαν να μην διεξάγουν δημοψήφισμα.
Πανελλαδικά στις κάλπες κλήθηκαν 41.710 δικηγόροι, ενώ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι δικηγόροι που είχαν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται στους 21.615.
Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι είναι ήταν σε αποχή μέχρι σήμερα Παρασκευή, εκτός των δικηγόρων της Αθήνας που χθες Πέμπτη και σήμερα δεν απείχαν των καθηκόντων τους και όλες οι δίκες διεξήχθησαν κανονικά.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, μετά το δημοψήφισμα δήλωσε το βράδυ Τετάρτης: «Οι δικηγόροι της Αθήνας συλλογικά, δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμικού τους ρόλου εξέφρασαν τη θέση τους για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ένα νομοσχέδιο που αφορά τον κάθε πολίτη και την πραγμάτωση του δικαίου.
Επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική -προϊόν εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων- αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις βασικών κεφαλαίων του Κώδικα. Εναντιώθηκαν στον προσχηματικό διάλογο και τον εμπαιγμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Διεκδίκησαν και διεκδικούν την ποιότητα της νομοθεσίας, την ορθή και δίκαιη απονομή της Δικαιοσύνης, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, την κατίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καθαρό μήνυμα προς όλους: την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους φορείς της νομοθετικής λειτουργίας, την κοινωνία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνέλθουν άμεσα για την εκτίμηση του αποτελέσματος και την υλοποίηση της πλειοψηφούσας θέσης του δικηγορικού σώματος».