- Στη συμμορία εντάχθηκε και ο 20χρονος γιος του.
Ενας πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε διατελέσει την... δεκαετία του '90 ως διοικητής αστυνομικών υπηρεσιών στην Ηλεία και είχε φυλακισθεί πριν από 15 χρόνια ως αρχηγός συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, κατηγορείται εκ νέου από την ΕΛ.ΑΣ σαν ηγετικό μέλος συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών που έδρασε στη δυτική Πελοπόννησο και στην Αττική τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ είχε φροντίσει για την συμμετοχή στο κύκλωμα του ίδιου του γιου του, ηλικίας 20 ετών. Το κύκλωμα με πρωταγωνιστή τον εν λόγω πρώην αξιωματικό της ΕΛΑΣ αλλά και πολλούς ακόμη αστυνομικούς είχε αποκαλυφθεί την περίοδο 1997-1998 με καταγγελίες για καλλιέργεια 2000 δενδρυλλίων χασίς στην Οινόη Ηλείας , για πώληση προστασίας σε καταστήματα της περιοχής, για εκτεταμένη τοκογλυφία για συμμετοχή σε κυκλώματα σωματεμπορίας με αλλοδαπές , για παρανομίες με κουλοχέρηδες κι άλλα. Τότε μάλιστα είχε αυτοκτονήσει ένας 33χρονος καφεπώλης από τον Πύργο που είχε αφήσει στο ΙΧ του επιστολή που κατήγγειλε τον εκβιασμό του από τον εν λόγω υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Συνολικά για εκείνη την υπόθεση διαφθοράς στην Ηλεία είχαν σχηματισθεί 15 φάκελοι.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα κύκλωμα με πολυετή δράση που αποτελείται κυρίως από ανέργους (ορισμένοι είναι αγρότες, αυτοκινητιστές κ.λπ) οι οποίοι ωστόσο διατηρούσαν πολυτελείς κατοικίες και ΙΧ μεγάλου κυβισμού, ενώ υπήρχε «ταμείο» για να πληρώνει χρηματικές εγγυήσεις και άλλα έξοδα όσων μελών του κυκλώματος που είχαν κατά καιρούς ποινικές εμπλοκές. Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εντυπωσίασε ότι τα δεκάδες μέλη του κυκλώματος είχαν «κωδικοποιημένους» τρόπους και ειδικές μεθόδους επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η δράση τους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ υπήρχαν τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας και, όπως προέκυψε, συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».
Επιπλέον κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας και στο Ζεφύρι Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, από τα οποία τα 19 είναι μέλη των οργανώσεων ενώ ένας κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Από τους συλληφθέντες 19 είναι Έλληνες, ηλικίας από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Επίσης 136 άτομα περιλαμβάνει η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση και αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»). Από τα 136 άτομα τα έξι είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, μετά έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προέκυψε ότι οι 19 συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και εντάχθηκαν σε τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, συνδεόμενες μεταξύ τους με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων».
Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης (φυτειών) και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Και τονίζεται πως τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών-υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 122 γραμμάρια κάνναβης, 79,9 γραμμάρια σπόροι κάνναβης, μικροποσότητα ηρωίνης, 65 φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία, 1 κιλό 220 γραμμάρια λαθραίας καπνός, πέντε ζυγαριές ακριβείας, πέντε τριβεία κάνναβης, 45.030 ευρώ, 28 χρυσές λίρες, τρία κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο, 109 φυσίγγια φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, έξι οχήματα, 60 κινητά τηλέφωνα και πολλές κάρτες sim, πέντε μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, δύο σιδερογροθιές, τρεις αστυνομικοί ράβδοι, δυο σπρέι πιπεριού, μια φορητή συσκευή επικοινωνίας, ένα στυλό με ενσωματωμένη κάμερα, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Πηγή Το Βήμα