Σε παγκόσμιο εφιάλτη εξελίσσονται οι ...«μοναχικοί λύκοι». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Σε παγκόσμιο εφιάλτη εξελίσσονται οι ...«μοναχικοί λύκοι».

 


  • Η πολύωρη ομηρεία και το χθεσινό μακελειό με 3 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένου του δράστη) και 4 τραυματίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, είναι το τελευταίο περιστατικό μιας αλυσίδας τρομοκρατικών επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους», που τον τελευταίο χρόνο περίπου αποτελούν βασική ανησυχία των υπηρεσιών ασφαλείας των «δυτικών» χωρών.




Η 16ωρη ομηρεία εργαζομένων και θαμώνων από τον... 49χρονο ιρανικής καταγωγής Μαν Χαρόν Μονίς στην καφετέρια Lindt και η αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία αργά τη νύχτα με την οποία έληξε, φέρνει στο μυαλό την υπόθεση της δολοφονίας του Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο το 2013, αλλά και την επίθεση τον Οκτώβριο στον Καναδά κατά την οποία ο δράστης γάζωσε με σφαίρες το Κοινοβούλιο σκοτώνοντας έναν στρατιώτη.

Οι αρχές φοβούνται ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) και η ισχύς της οργάνωσης που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις σε Ιράκ και Συρία έχουν συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου από επιθέσεις «μοναχικών λύκων» σε δυτικούς στόχους και όπως φαίνεται και της συχνότητας αυτών.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Μαν Χαρόν Μονίς, που αυτοαποκαλούνταν «σεΐχης Χαρόν» και ήταν γνωστός στις Αρχές της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την αστυνομία ζητούσε μεταξύ άλλων να του φέρουν μια σημαία του ISIS, ενώ στη βιτρίνα της καφετέριας κατά τη διάρκεια της ομηρείας σήκωσε ένα πλακάτ που έμοιαζε με τη σημαία της οργάνωσης και έγραφε: «Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ ο προφήτης του».

Οπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ανησυχία για περαιτέρω επιθέσεις από εξτρεμιστές ισλαμιστές που στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος είναι διάχυτη μετά τον Σεπτέμβριο που ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μουχάμαντ Αλ Αντνάνι έκανε έκκληση για ενίσχυση της δύναμης του ISIS σε Ιράκ και Συρία, αλλά και για επιθέσεις από υποστηρικτές του σε δυτικές χώρες.

Τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας υπενθυμίζουν ότι τον Σεπτέμβριο η αστυνομία είχε συλλάβει ομάδα ατόμων που φέρονται να σχεδίαζαν την απαγωγή και τον δημόσιο αποκεφαλισμό πολίτη κοντά στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η χθεσινή επίθεση.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο 49χρονος δράστης είχε συλληφθεί για αποστολή προσβλητικών επιστολών σε οικογένειες στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας, που είχαν χάσει τη ζωή τους σε πολέμους στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει κατηγορηθεί για τον φόνο της πρώην συζύγου του και για σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο Μονίς ζούσε στην Αυστραλία από το 1996 και εν γένει επιζητούσε την προβολή όπως φάνηκε και από παλιότερα βίντεο που κυκλοφόρησαν και τον έδειχναν να διαμαρτύρεται κρατώντας πλακάτ το οποίο έγραφε ότι κατά την κράτησή του από την αστυνομία για την υπόθεση με τις επιστολές είχε βασανιστεί.
Του κ.Χ.Στασινόπουλου
Bookmark and Share