Τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

 
  • Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.
  • Τι θα συμβεί στη συνέχεια.



Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι πρόεδροι των... κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι.

Εάν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απατείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.
Bookmark and Share