- Μια σειρά δράσεων, πέραν των αεροπορικών επιδρομών, που θα έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του ΝΑΤΟ, τις Βρυξέλλες.
Αυτές αφορούν στην... ανακοπή της ροής Δυτικών προς Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, στο μπλοκάρισμα της πρόσβασης του Ισλαμικού Κράτους σε πηγές χρηματοδότησης, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες και στην καταπολέμηση της προπαγάνδας των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο.
Στην κοινή ανακοίνωση σημειώθηκε πως ορισμένα κράτη της συμμαχίας παρατήρησαν πως απαιτούνται και χερσαίες επιχειρήσεις για να νικηθούν ολοκληρωτικά οι τζιχαντιστές. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν πως η συγκεκριμένη αναφορά αφορούσε στην ενδυνάμωση των μετριοπαθών ανταρτών της Συρίας.
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προϊδέασε τις χώρες-συμμάχους για μακρά μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και σημείωσε πως οι στρατιωτικές ενέργειες έχουν ήδη καταστροφικό αντίκτυπο για το Ισλαμικό Κράτος.
Δήλωσε επίσης ότι οποιοδήποτε πλήγμα του Ιράν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «τελικά» θα έχει «θετικό» αποτέλεσμα, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για πρόσφατους βομβαρδισμούς θέσεων των τζιχαντιστών στο ανατολικό Ιράκ από το Ιράν.
Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι το Ιράν διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό Ιράκ, ωστόσο η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι βομβάρδισε θέσεις του ISIS. «Δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική του Ιράν για τη χορήγηση βοήθειας και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους Ιρακινούς αξιωματούχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μαρζίεχ Αφχάμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Και πρόσθεσε πως «προσφέρουμε στρατιωτική και συμβουλευτική υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων».
Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η χώρα του σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για βοήθεια που θα αφορά στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας.
Παλαιότερα, το ΝΑΤΟ είχε στείλει μια ομάδα για να συμβάλει στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, η οποία αποσύρθηκε από τη χώρα στα τέλη του 2011, διότι δεν κατέστη εφικτή η σύναψη συμφωνίας σχετικά με το νομικό καθεστώς των επιχειρήσεων των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη χώρα.
Στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ συμφωνήσει στην επανέναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, δεν είναι σαφές πού θα γινόταν αυτή, εντός ή εκτός της επικράτειας του Ιράκ. Αν η εκπαίδευση γίνει εντός της χώρας, θα είναι απαραίτητη η σύναψη νέας νομικής συμφωνίας. Το ΝΑΤΟ είχε καταστήσει σαφές εδώ και μήνες ότι είναι έτοιμο να εξετάσει τη συμβολή του στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, εφόσον λάβει σχετικό αίτημα από τη Βαγδάτη.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ