Τι θα ισχύσει και τι θα αλλάξει στον προϋπολογισμό που ψηφίζει απόψε η Βουλή. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα ισχύσει και τι θα αλλάξει στον προϋπολογισμό που ψηφίζει απόψε η Βουλή.


  • Έναν κρατικό προϋπολογισμό που θα ξεκινήσει να εκτελείται από τον ... Φεβρουάριο και θα αλλάξει τον Απρίλιο, ψηφίζει απόψε τα μεσάνυχτα η Βουλή.


Είναι όμως αυτός που οδηγεί τη χώρα στην μετά Μνημόνιο εποχή και ο πρώτος που προβλέπει ανάπτυξη μετά από μία...εξαετία ύφεσης. Το διακύβευμα για τη χώρα και τους βουλευτές είναι για τον λόγο αυτό τεράστιο: η επιτυχία του νέου προϋπολογισμού δεν θα κριθεί μόνο από τα “αν βγαίνουν τα νούμερα”, αλλά και από τον αν θα αντέξει κόντρα στις βουλές της Τρόικα που ζητά “εδώ και τώρα” το “ξήλωμά” και αντικατάστασή του με ένα ... “τσουβάλι” σκληρά νέα μέτρα.

Στην κυβέρνηση μάλιστα θεωρούν πως θα ήταν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια τους κόντρα στις πιέσεις της Τρόικα, αν ο συγκεκριμένος και πολύ κρίσιμος προϋπολογισμός συγκεντρώσει ψήφους από περισσότερους από 155 βουλευτές που “μετρούν” ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Έτσι η Βουλή θα δείξει στους δανειστές ότι αυτόν τον προϋπολογισμό (και όχι τον “άλλον” που θέλει η Τρόικα) αποδέχεται και στηρίζει ευρύτερη μερίδα του πολιτικού κόσμου, και δεν τον “σηκώνουν” στις πλάτες τους μόνον οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, ειδικά μετά την προοπτική παράτασης του Μνημονίου και για τις αρχές του 2015. Το αίτημα που θα καταθέσει την Δευτέρα η Αθήνα θα μιλά για “τεχνική” παράταση 1-2 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο. Στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να ληφθούν επώδυνα νέα μέτρα, ενόψει και της αβεβαιότητος γύρω από την Προεδρική εκλογή.

Αντιθέτως ΔΝΤ και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους δανειστές θέλουν πολύμηνη παράταση, τουλάχιστον 6 μηνών, όχι μόνο για να ελέγχουν την Αθήνα μετά την προεδρική εκλογή ή ακόμα και τυχόν πρόωρες εκλογές (ό,τι έρθει πρώτο) αλλά επειδή θέλουν να επιβληθούν νέα μόνιμα μέτρα που τα εισηγείται η Τρόικα, αλλά και νέοι όροι και ανταλλάγματα που θα ζητήσουν χώρες όπως η Φιλανδία και Γερμανία, προκειμένου να περάσει η νέα παράταση και η σύμβαση για τη νέα σχέση από τα εθνικά τους Κοινοβούλια.

Το ποιος θα επικρατήσει σε αυτό το “μπρα-ντε-φερ” θα φανεί τον Απρίλιο, όταν η Τρόικα δει τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014, την εικόνα από το α΄τρίμηνο του 2015 και, στη συνέχεια, τα βάλει όλα αυτά στο “παζάρι” του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θεωρείται έτσι σχεδόν δεδομένη, αλλά αν η “υποχώρηση” φανεί πως ήταν μικρή, θα μπορεί να θεωρηθεί και ως... μια “γλυκιά ήττα”, μπροστά στο “σφαγείο μέτρων” που έχει ρίξει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τρόικα.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίζει η Βουλή προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ εφέτος και 3% για το 2015. Θεωρεί δηλαδή πως παρά τη “σκόνη” που σηκώθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων στο τελευταίο εξάμηνο (που θυμίζουν “μέρες του 2012” ) η χώρα θα τα ξεπεράσει όλα αυτά και θα υπάρξουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, μικρές φοροελαφρύνσεις κλπ.

Έτσι αντί για μία... πανηγυρική «ρόδινη» έξοδο από το Μνημόνιο που ετοίμαζε η κυβέρνηση για το τέλος του 2014, το αρχικό σενάριο “αισιοδοξίας” άλλαξε σε “σενάριο τρόμου”, αλλά προσωρινά για τους επόμενους 3 ή 6 μήνες το πολύ, πριν φανεί αν η χώρα ξεπέρασε τον “κάβο”.

Προϋπολογισμός- “λάστιχο”


Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μέτρα σε δύο φάσεις: το πρώτο μεγάλο «πακέτο» μέτρων θα προστεθεί στο νέο προϋπολογισμό ως τις αρχές του 2015. Τότε θα φανεί και αν γλιτώσαμε τα χειρότερα ή θα χρειαστούν και νέα μέτρα, από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2015.

Το «μενού» των μέτρων της πρώτης φάσης (θα νομοθετηθούν έως τον Ιανουάριο) περιλαμβάνει:

- «ψαλίδι» στον εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο. Το μέτρο το ζητούσε η Τρόικα ώστε πολλοί να παίρνουν λίγα και να μην ξεφύγει το μισθολογικό κόστος έως τα 2018, από τις νέες προσλήψεις που δρομολογούνται στο Δημόσιο. Επιπλέον το μέτρο θα αποτρέπει πολλούς από το να αναζητήσουν το εργασιακό τους μέλλον στο δημόσιο.

- αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων, από 6,5% σε 13%. Το μέτρο ακυρώνει μία επιλεκτική φοροελάφρυνση της τελευταίας διετίας που τόνωσε τον τουρισμό, που ήταν ίσως και ο μόνος κλάδος που στήριξε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

- «σφαγή» των συντάξεων με 15ετία και αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης πριν τη σύνταξη. Το μέτρο στοχεύει μεν να καταπολεμήσει την αδήλωτη «μαύρη» εργασία (αφού χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να καλύψουν 2.000 περισσότερα ένσημα) αλλά υπό συνθήκες κρίσης θα οδηγήσει μαζικά άτομα που δανύουν την πιο παραγωγική ηλικία τους (σημερινούς 40ρηδες) να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις (6500 ένσημα) για να πάρουν σύνταξη όταν φτάσουν στο όριο ηλικίας συνταξιδότησης.

Μέχρι τον Ιανουάριο θα κριθεί και τελεσίδικα το μέλλον των ρυθμίσεων με τις 100 δόσεις. Αν η Τρόικα διαπιστωσει πως ανοίγει νέα «τρύπα» στα κρατικά έσοδα, εκφράζονται φόβοι πως θα επιμείνει στην απόσυρση ή αλλαγή του νόμου, ακόμα και αναδρομικά για όσους πρόλαβαν να ενταχθούν.

Β΄φάση: από την Άνοιξη και μετά

Στο email με τα μέτρα που απέστειλε την Παρασκευή στην Τρόικα η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι εάν διαπιστωθεί πως την 1η Ιουλίου του 2015 υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως:

– Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.

– Επιβολή φόρου πολυτελείας σε προϊόντα πολυτελείας

– Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, εάν συμφωνηθεί πως τούτο οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση εσόδων όπως τα περασμένα χρόνια. Τα ανωτέρω μέτρα μπορεί να επιφέρουν έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Του κ.Πλάντζου
Bookmark and Share