Σε ύφεση βυθίζεται η οικονομία της Ρωσίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Σε ύφεση βυθίζεται η οικονομία της Ρωσίας.


  • Προς συρρίκνωση βαίνει η ρωσική οικονομία το 2015, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για την κρίση στην Ουκρανία, της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κατά 35% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου, γεγονός που μειώνει τα δημόσια έσοδα, αυξάνει τον πληθωρισμό και ρίχνει το ρούβλι.



Η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για την κατασκευή αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο σημείο τριβής, καθώς οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις προς την Αγκυρα να απομακρυνθεί από τη συμφωνία της με... ρωσικής οικονομίας από το 2009 αναγνώρισε την Τρίτη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Βέντεφ, προβλέποντας υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 1,2%.
Παράλληλα το υπουργείο αναθεώρησε αρνητικά την πρόβλεψή του για την τιμή του πετρελαίου το 2015 από τα 100 στα 80 δολάρια το βαρέλι.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της χώρας και στο ένα τρίτο των κρατικών εσόδων και παράλληλα με την αξία τους φαίνεται να μειώνεται και ο όγκος τους, αν κρίνει κανείς από την παραδοχή υψηλόβαθμου στελέχους της Gazprom ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς Ε.Ε. και Τουρκία, δύο αγορές-κλειδιά, μειώθηκαν κατά 25% τον Νοέμβριο.
Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσε χθες πως παρενέβη για δεύτερη φορά στην αγορά συναλλάγματος για να τονώσει το ρούβλι. Συγκεκριμένα, έκανε παρεμβάσεις πουλώντας 700 εκατ. δολάρια την 1η Δεκεμβρίου, για δεύτερη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου. Χτες, η ισοτιμία του δολαρίου με το ρωσικό ρούβλι διαμορφώθηκε στο 54,815, στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν και νέα παρέμβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά πως το ρούβλι θα σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος σε μια ισοτιμία 45/1 έναντι του δολαρίου, εάν οι τιμές του αργού βρίσκονται περί τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και εάν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις στις αγορές.
Ο Πούτιν πάντως έχει δεσμευτεί ότι θα προστατέψει τους μισθούς του Δημοσίου -ζήτησε πάντως το πάγωμα των μισθών των αξιωματούχων του Κρεμλίνου από το 2015- και τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες αμερικάνικες.
Εχει ωστόσο συμφωνήσει σε περικοπές της τάξης του 21% των δαπανών υγείας, γεγονός που προκάλεσε και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους εργαζομένους στους τομείς υγείας.
Η Ρωσία έχει πάντως χώρο για ελιγμούς με τη μορφή 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικό ταμείο, ενώ διαθέτει κι ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, ύψους 1.168 τόνων.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Πέλεκυς σε επενδυτικά έργα
Ο πέλεκυς αναμένεται να πέσει κυρίως σε επενδυτικά έργα, τα ονομαζόμενα Στοχευμένα Ομοσπονδιακά Προγράμματα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο, από έργα τοπικής ανάπτυξης, διαστημικά προγράμματα ως και την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το κόστος τους αγγίζει το 1 τρισ. ρούβλια τον χρόνο. Μόνο για την αναβάθμιση των ΜΜΜ είχαν προϋπολογιστεί συνολικά 5 τρισ. για πέντε χρόνια, όμως παρότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010 έχει αποφέρει ελάχιστα οφέλη.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Bookmark and Share