Αμυντικός προϋπολογισμός-ρεκόρ για την Ιαπωνία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Αμυντικός προϋπολογισμός-ρεκόρ για την Ιαπωνία..


42 δισ. δολάρια!


Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στην Ιαπωνία ενέκρινε την πρόταση του νέου υπουργού Άμυνας, Gen Nakatani, για αύξηση ρεκόρ στον.. αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να διατεθούν για αμυντικές δαπάνες 4,98 τρισ. γιεν (42 δισ. δολάρια), ποσόν που υπερβαίνει κατά 2,8% τον αμυντικό προϋπολογισμό του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η Ιαπωνία θα ενισχύσει την άμυνά της μεταξύ άλλων και με την αγορά είκοσι αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, πέντε αεροσκαφών τύπου «crossover», τα οποία συνδυάζουν τις λειτουργικές δυνατότητες αεροσκαφών και ελικοπτέρων και έξι μαχητικά stealth. Επίσης, θα αγοραστούν τριάντα αμφίβια οχήματα και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης που έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει άλλα πλοία και αεροσκάφη από μεγάλη απόσταση.

Ο προϋπολογισμός ρεκόρ για την άμυνα της Ιαπωνίας έρχεται μετά την επανερμήνευση του φιλειρηνικού συντάγματος από τον πρωθυπουργό Άμπε πριν από ένα έτος. Ο Σίνζο Άμπε αποφάσισε ότι ο ιαπωνικός στρατός θα μπορεί να προβεί σε ενίσχυση χώρας συμμάχου που βρίσκεται σε κίνδυνο, μια απόφαση που οι γείτονες της Ιαπωνίας την εξέλαβαν ως κίνηση μιλιταρισμού.

Την Κυριακή ο νέος υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την Ιαπωνία αλλάζει» και πρόσθεσε ότι κινεζικά πολεμικά πλοία πλησιάζουν το τελευταίο διάστημα πιο συχνά κοντά στα ύδατα της χώρας, ενώ αεροσκάφη της Κίνας πλησιάζουν «ασυνήθιστα κοντά» ιαπωνικά αεροσκάφη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας είναι αναγκαία για την προστασία της από θάλασσα, στεριά και αέρα, αλλά και για την προστασία των Ιαπώνων πολιτών και των περιουσιών τους.

Πάντως, πίσω από την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι κρύβεται η επί χρόνια διαμάχη Πεκίνου και Τόκιο για τα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική θάλασσα της Κίνας και τα οποία η Ιαπωνία τα αποκαλεί Senkaku και η Κίνα Diaoyu.

Ειδικότερα, όταν το 2012 η Ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει τρία από αυτά από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους, οι διαμάχες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών έχουν ενταθεί δραματικά
Bookmark and Share