- Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που αντιμετωπίζει τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού. Η εξόχως αντιαναπτυξιακή αυτή απειλή, η οποία αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων, χτυπά την πόρτα της Βρετανίας, αλλά και της Κίνας.
Να σημειωθεί ότι η Βρετανία, όπως και οι ΗΠΑ, αποτελεί... αναπτυξιακή νησίδα σε μια συγκυρία επιβράδυνσης των ρυθμών ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας έπειτα από την πρωτοφανή κρίση του 2008.
Όσο για την Κίνα, οι χαμηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών προοιωνίζεται αρνητικές εκπλήξεις για όσους ελπίζουν (όπως οι Γερμανοί για παράδειγμα) να αντισταθμίσουν την κάμψη των εξαγωγών τους στους παραδοσιακούς πελάτες τους (τους εταίρους τους Ευρωπαίους) με ανοίγματα στην «αγορά του 1,5 δισεκατομμυρίου καταναλωτών».
Στη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 0,5% το Δεκέμβριο του 2014 από 1% που ήταν το Νοέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που καταγράφεται στη Γηραιά Αλβιόνα από το Μάιο του έτους 2000.
«Χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει χαμηλά επιτόκια για μακρύτερο χρονικό διάστημα», σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ. Ο καναδικής καταγωγής (και πολιτογραφηθείς Βρετανός προκειμένου να αναλάβει το αξίωμα) κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε πάντως ότι τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια της στερλίνας θα αυξηθούν.
Θετική υποδοχή είχε πάντως η είδηση για την πτώση του πληθωρισμού από τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, που δήλωσε ότι «τα νέα είναι πολύ καλά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».
Σημειωτέον ότι ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας για τον «ιδανικό πληθωρισμό» ταυτίζεται με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: λίγο κάτω από 2%, ώστε να υπάρχει κίνητρο για διεύρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η περίπτωση της Κίνας
Στην Κίνα ο πληθωρισμός ανέκαμψε οριακά το Δεκέμβριο στο 1,5% από 1,4% που ήταν το Νοέμβριο. Παραμένει, ωστόσο, πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία.
Ενας πληθωρισμός στο 1,5% θα αποτελούσε ευχής έργον για τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Για την Κίνα, όμως, το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό. Στόχος της κυβέρνησης του Πεκίνου για τον πληθωρισμό είναι, άλλωστε, το 3,5%.
Χαμηλότερος από τον σκοπούμενο πληθωρισμός σημαίνει αδυναμία της κινεζικής οικονομίας να διατηρήσει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 7%, που έχει επίσης θέσει ως στόχο η κυβέρνηση του Πεκίνου.
Όπως το 1,5% για την περίπτωση της Κίνας (και των άλλων αναδυόμενων οικονομιών) σημαίνει λιγότερα αναπτυξιακά κίνητρα, έτσι και η πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 3% ή στο 4% ισοδυναμεί με οιονεί ύφεση της οικονομίας.
Σημειωτέον ότι η ίδια η κυβέρνηση του Πεκίνου επιχείρησε προ ολίγων ετών να ρίξει το ΑΕΠ από τα διψήφια επίπεδα στα οποία κάλπαζε, φοβούμενη «υπερθέρμανση» της οικονομίας, δηλαδή εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη.
Τα μέτρα που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση είχαν όμως μεγαλύτερο από τον σκοπούμενο αντίκτυπο λόγω της μη γραμμικής πορείας ανάκαμψης των οικονομιών της Δύσης (και κυρίως της Ευρώπης) από την κρίση.
Πιο ανησυχητική εξέλιξη από την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι η πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού (του πληθωρισμού χονδρικής δηλαδή). Ο δείκτης αυτός υποχώρησε κατά 3,3% το Δεκέμβριο που πέρασε συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, περισσότερο από όσο ανέμεναν οι ειδικοί (3,1%).
Πρόκειται για τον… 34ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο ο πληθωρισμός χονδρικής υποχωρεί στην Κίνα (η διολίσθηση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012).
Του κ.Αλ.Καψύλη