- Το Charlie Hebdo είχε τραβήξει επανειλημμένα την προσοχή με δημοσιεύσεις γελοιογραφιών του Μωάμεθ.Τουλάχιστον
- 12 νεκρούς άφησε πίσω του το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του γνωστού γαλλικού σατιρικού περιοδικού.
Επανειλημμένες δημοσιεύσεις γελοιογραφιών του Μωάμεθ

Πηγές της αστυνομίας επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες που άκουσαν τους δράστες να αναφωνούν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» καθώς απομακρύνονταν από τον τόπο του μακελειού.
Το Charlie Hebdo είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό για την κριτική του στο Ισλάμ, έχοντας δημοσιεύσει επανειλημμένα γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Οι δημοσιεύσεις αυτές επικρίθηκαν μεταξύ άλλων και από γάλλους πολιτικούς, ενώ το περιοδικό είχε γίνει το Νοέμβριο του 2011 στόχος εμπρηστικής επίθεσης, στην οποία καταστράφηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με τους δράστες να παραμένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι.
Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό ήταν ένα από τα ελάχιστα που αποφάσισαν να αναδημοσιεύσουν τις αμφιλεγόμενες γελοιογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει το 2006 στην εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten, προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων.
Ωστόσο, οι συντάκτες του περιοδικού δεν σταμάτησαν εκεί, επιλέγοντας να συνοδεύσουν τις γελοιογραφίες με ένα πρωτοσέλιδο που απεικόνιζε τον Μωάμεθ να μονολογεί σε πλήρη απελπισία ότι «είναι σκληρό να σε αγαπούν ανόητοι».
Επρόκειτο για έναν υπαινιγμό στους βομβιστές αυτοκτονίας, που αυτοανατινάζονταν επικαλούμενοι το όνομα του Μωάμεθ.
Η τελευταία έκδοση του περιοδικού, αυτήν την Τετάρτη, είναι αφιερωμένη στο νέο μυθιστόρημα του γνωστού για διάφορα σκάνδαλα γάλλου συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ. Εκεί περιγράφεται μία Γαλλία εν έτει 2022, με έναν μουσουλμάνο να έχει αναλάβει το προεδρικό αξίωμα της χώρας.
Διάγγελμα Ολάντ στον γαλλικό λαό

Την αιματηρή επίθεση καταδίκασαν τόσο οι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες - ανάμεσά τους και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ- όσο και εκπρόσωποι μουσουλμανικών οργανώσεων. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό στις εννιά το βράδυ ώρα Ελλάδος.
*Πηγές: deutche welle dpa, afp, spiegel online