Ουκρανία: Συμφωνία εκεχειρίας, μετά από 5.000 νεκρούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ουκρανία: Συμφωνία εκεχειρίας, μετά από 5.000 νεκρούς


  • Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


"Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων", ανακοίνωσε, έπειτα από... συνομιλίες 16 ωρών!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε από το Μινσκ την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και συνολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Ο Πούτιν, ο Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Ποροσένκο ανακοίνωσαν ότι το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες υπέγραψαν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

"Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης", δήλωσε ο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

"Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές", δήλωσε ο Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Μέρκελ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο ορισμένα θέματα μένει να επιλυθούν ως προς αυτό το σημείο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων.

Ο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιβάλει τον έλεγχό του επί των διεθνών συνόρων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Συμφωνία μετά από 16 ώρες!

Οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας επέστρεψαν την Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, δήλωσε πως οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας (των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ) που έφτασαν στο Μινσκ, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία, ωστόσο φαίνεται πως η στάση τους άλλαξε.

Σημειώνεται πως η ουκρανική κρίση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

"Η συμφωνία δεν ικανοποιεί το Βερολίνο"

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία "δεν είναι συνολική" και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

"Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

"Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα - αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας", είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Bookmark and Share