Επιστροφή στον πραγματικό κόσμο... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Επιστροφή στον πραγματικό κόσμο...

http://greece-salonika.blogspot.com/  


  • Το προσεχές τετράμηνο θα είναι ένα μαρτύριο για την κυβέρνηση καθώς θα πιέζεται από τους εταίρους και δανειστές για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ενώ, επειδή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές υπερβολές της, θα χάνει σταδιακά την ανοχή της κοινωνίας και δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το διαβόητο πρόγραμμα...



 
Η άμεση καταστροφή αποφεύχθηκε έστω και με μια μεσοβέζικη απόφαση του Eurogroup, που δίνει μια κάποια ανάσα για το επόμενο διάστημα, αλλά δυστυχώς αποτελεί τη νέα παγίδα για...τη χώρα. Αυτό που εξασφαλίσθηκε πρωτίστως είναι λίγος χρόνος, αλλά με ακριβό τίμημα. Τουλάχιστο αποφεύχθηκε το απονενοημένο βήμα στο κενό ή το ατύχημα και αυτό είναι κάπως θετικό.
Βεβαίως, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει να σταλεί τη Δευτέρα λίστα μεταρρυθμίσεων που, αν δεν αρέσει στις κυβερνήσεις, δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα μέχρι τέλος Απριλίου στον βαθμό που θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και αυτό είναι τραγικό και επικίνδυνο καθώς η χώρα τα έχει άμεση ανάγκη.
Οι απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών βεβαίως δεν άλλαξαν και δυστυχώς φαίνεται πως απλώς χαλάρωσαν το... σκοινί της επαπειλούμενης ασφυξίας. Ταυτοχρόνως απαιτούν αυστηρή εποπτεία χωρίς καμιά χαλάρωση της λιτότητας και με τον ταπεινωτικό όρο της επιστροφής στον EFSF των περίπου 11 δισ. του ΤΧΣ.
Κατά τα λοιπά η τρόικα επιστρέφει, καθώς η κυβέρνηση κατάφερε έπειτα από τόσες στροφές γύρω από τον εαυτό της να εξασφαλίσει απλώς τη μετονομασία της ομάδας που θα κάνει την αξιολόγηση του προγράμματος. Το πρόβλημα είναι όμως ότι πέραν των ευφημισμών οι απώλειες ήδη έχουν κοστίσει ακριβά στην Ελλάδα και όλα δείχνουν πως αντί να φύγουμε από το επαχθές Μνημόνιο απλώς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη διαιώνισή του. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και σπαταλήθηκε τεράστιο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο της χώρας για μια έξαλλη διαπραγμάτευση, που οδήγησε σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, ο οποίος εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε μια διελκυστίνδα, στην οποία θα ασφυκτιά.
Το προσεχές τετράμηνο θα είναι ένα μαρτύριο για την κυβέρνηση καθώς θα πιέζεται από τους εταίρους και δανειστές για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ενώ, επειδή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές υπερβολές της, θα χάνει σταδιακά την ανοχή της κοινωνίας και δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το διαβόητο πρόγραμμα.
Τώρα είναι η ώρα να γίνει μεγαλοπρεπώς η αναγκαία εξήγηση προς την κοινωνία πως οι ψευδαισθήσεις δεν επαληθεύονται και απαιτούνται θυσίες μακράς διαρκείας, για να μην καταστραφεί ό,τι κτίστηκε με θυσίες. Ευτυχώς πάντως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και υπάρχει κάποιος χρόνος που μπορεί να θεραπεύσει σφάλματα και υπερβολές. Η επιστροφή στον πραγματικό κόσμο δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν.


Του κ.Π.Λάμψια
Bookmark and Share