Εξόρμηση σε ευρωπαϊκούς σταθμούς απ΄τον Στ.Θεοδωράκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Εξόρμηση σε ευρωπαϊκούς σταθμούς απ΄τον Στ.Θεοδωράκη


  • Ενα «οδοιπορικό» στην Ευρώπη, με πρώτο «σταθμό» τις Βρυξέλλες, ξεκινά αυτήν την εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρώντας να ηγηθεί πρωτοβουλιών που θα «τρέχουν» παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που -ανεξαρτήτως συμφωνίας- η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με τους δανειστές μας για την «επόμενη μέρα» του προγράμ­ματος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχεδιάζει το.. οδοιπορικό εδώ και μέρες έχοντας ως στόχο να συναντήσει κορυφαίους «παίκτες» της Ευρώπης για να μεταφέρει καταρχάς μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης παρά τις διαφωνίες για το «μείγμα» πολιτικής σε κάποιους κρίσιμους τομείς πολιτικής.
Αλλωστε όλες τις τελευταίες «καυτές» μέρες των διαπραγματεύσεων ήταν σε ανοιχτή γραμμή με ανθρώπους από την ευρύτερη οικογένεια των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων στην Ευρώπη, στους οποίους μετέφερε το κλίμα συναίνεσης που επικρατεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό την ώρα της μάχης.
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι να τις παρακολουθεί αμήχανα χωρίς να προχωράει σε πράξεις», είναι η φράση πάνω στην οποία χτίζει την ομιλία του που θα εκφωνήσει στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην ομάδα των σοσιαλδημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, στην «καρδιά της Ευρώπης», ο επικεφαλής του Ποταμιού θα έχει συναντήσεις με τους κ. Σουλτς, Φέρχοφσταντ και τον Ελληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο (θα τον συνοδεύουν οι δύο ευρωβουλευτές, Μίλτος Κύρκος, Γ. Γραμματικάκης, η υπεύθυνη ευρωπαϊκών σχέσεων, Οντίν Λιναρδάτου και ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας).

Ρόλος στους ευρωσοσιαλιστές
Είναι αυτονόητο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για την οριστική έξοδο από την κρίση. Θα αρχίσει όμως το «αφήγημα» από την Ευρώπη και τα ισότιμα μέλη της, τις συνθήκες, τους κανόνες, τις αγκυλώσεις ενώ θα παρουσιάσει τον δικό του «Οδικό Χάρτη» για τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν άμεσα και χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Σε αυτήν την προσπάθεια -όπως θα τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωράκης- πρέπει να διεκδικήσουν κεντρικό ρόλο οι ευρωσοσιαλδημοκράτες. «Πρέπει να ηγηθούν των αλλαγών αυτών έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει και πάλι το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο που με την κρίση έχασε», θα επισημάνει ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνεχίζει:
«Οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να αλλάξουν, γιατί οδηγούν ακόμα και τους πολίτες που ζουν στις πλούσιες χώρες του Βορρά σε ακραίες πολιτικές επιλογές», θα διαμηνύσει μέσω της ομιλίας του όπου πάντως θα κάνει επίσης λόγο για τις γεωστρατηγικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, για τον μεγάλο κίνδυνο από τους τζιχαντιστές αλλά και την κρίση με την Ουκρανία που μεταβάλλει τα δεδομένα.

Οι συναντήσεις
Καθοριστικής σημασίας είναι για το Ποτάμι το ραντεβού του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή. Οι δύο άντρες είχαν μιλήσει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα στα τέλη του Ιανουαρίου ενώ έχουν και συχνή τηλεφωνική επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα που η χώρα μας διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει κάνει εκτενή αναφορά στον κ. Σουλτς για τις μεταρρυθμίσεις που το Ποτάμι θεωρεί ότι είναι απαραίτητες για την Ελλάδα αλλά και για την πρόταση του κόμματος για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.
Ενας από τους Ευρωπαίους υποστηρικτές του Ποταμιού είναι και ο αρχηγός της συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος έχει ουκ ολίγες φορές «καλωσορίσει» με τις δημόσιες παρεμβάσεις του τις προσπάθειες του Σταύρου Θεοδωράκη και των στελεχών του (όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Χ. Θεοχάρης κ.ά.) να φέρουν ένα νέο πνεύμα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Με τον κ. Φέρχοφσταντ ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε πρόσφατα μακρά τηλεφωνική συνομιλία για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις αλλά και για την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας με γρήγορους ρυθμούς για να πάρει μπροστά η οικονομία μας.
Το ίδιο 24ωρο της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Θεοδωράκης θα τα πει από κοντά με τον πρώην υπουργό και νυν Ελληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που έχει αναλάβει το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των εσωτερικών υποθέσεων και της μετανάστευσης - η δε συμμετοχή του στο Κολέγιο των Επιτρόπων αποτελεί εκ των πραγμάτων ρόλο-κλειδί για τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις της χώρας.
Μέσα στις προσεχείς ώρες και αφού ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με τις διαπραγματεύσεις και τις τελικές αποφάσεις, ο κ. Θεοδωράκης θα κλείσει οριστικά το πρόγραμμα του «οδοιπορικού» στη Ρώμη, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο. Το επιτελείο έχει απλώσει γέφυρα επικοινωνίας με τις δύο ευρωπαϊκές οικογένειες, των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων, ώστε να «κλειδώσει» καθοριστικής σημασίας ραντεβού - όπως και αυτό με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που έχει προς το παρόν ανοιχτή ημερομηνία.
Φώφη Γιωτάκη
Πηγή Έθνος
Bookmark and Share