- Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν ανοιχτά κατά της συμφωνίας..
Με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά όχι ομοφωνία, «πέρασε» από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε μία ενδεικτική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ και... μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου, που διήρκεσε περισσότερες από έντεκα ώρες.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τελευταία ξεκινά "με γοργό βήμα" το νομοθετικό της έργο. «Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής», είπε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να καθησυχάσει έτσι όσους βουλευτές είχαν εκφράσει νωρίτερα επιφυλάξεις.
Και αν η χθεσινή διαδικασία ήταν ενδεικτική, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαβεβαιώνουν ότι οι διαφοροποιήσεις μετριούνταν στα δάχτυλα και πως δεν τίθεται θέμα αντανάκλασης σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, η κύρωση της συμφωνίας ή όχι από το Σώμα της Βουλής μένει να αποφασιστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, αναμένει να δει από ποια κοινοβούλια θα επικυρωθεί και πώς και μετά, τις αμέσως επόμενες δύο ή τρεις μέρες, θα λάβει την σχετική πολιτική απόφαση.
Νωρίτερα, πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι βουλευτές, με κάποιους εξ αυτών να ασκούν κριτική σε συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν λίγες οι αιχμές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπήρξαν και ερωτήσεις κυρίως προς τον Γιάνη Βαρουφάκη για το θέμα του ΦΠΑ.
Έλλειμμα προετοιμασίας φέρεται να παρατήρησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν είχε υπάρξει προετοιμασία και δεν είχε γίνει συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση», φέρεται να είπε, εφιστώντας την προσοχή στο πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.
«Το κείμενο έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών», φέρεται να είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος, εξηγώντας πως επιδέχεται ερμηνειών τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από εκείνη των δανειστών, κάτι που προειδοποίησε πως μπορεί να γυρίσει "μπούμερανγκ". «Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα», είπε.
Σε τελείως άλλο κλίμα, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που φέρεται να υποστήριξε πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στην Σύνοδο Κορυφής και στις συνεδριάσεις του Eurogroup. «Την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι», φέρεται ειπών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία δίνει στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Εξού και ζήτησε αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό. Εξήγησε άλλωστε πως για την κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός η ρήξη, αλλά η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό.
«Στην ουσία αυτό που έχουμε πετύχει, είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», φέρεται να υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση από δω και πέρα θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά της στη διακυβέρνηση, κάτι που θα ενισχύσει και την διαπραγματευτική της δύναμη.