Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι ξένοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι ξένοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων..


  • Ξεπέρασε το 30% η πτώση στην τριετία και το 40% στην πενταετία..


Το καναρίνι στο ορυχείο των αγορών αποτελούσαν και αποτελούν τώρα ακόμα περισσότερο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα οι τιμές των οποίων έχουν καταρρεύσει το.. τελευταίο δίμηνο και συγκεκριμένα από την προκήρυξη των εκλογών για πρόεδρο της δημοκρατίας και μετά. Αδυνατούν δε να αντιδράσουν με την ίδια δυναμική που έχει επιχειρήσει τις τελευταίες δυο εβδομάδες το χρηματιστήριο. Έτσι και τώρα οι ξένοι ομολογιούχοι κάτοχοι των ελληνικών χρεογράφων παρακολουθούν την αλληλουχία των πληροφοριών και της ειδησεογραφίας από το Eurogroup και περιμένουν τις εξελίξεις και το τη σύνοδο κορυφής και το ερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το ελληνικό θρίλερ θα έχει τελικά happy end. Όμως όπως έδειξε η συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων οι όγκοι είναι μεγαλύτεροι στις ανοδικές κινήσεις των ομολόγων από ότι στις πτωτικές.

Χαρακτηριστικό μια ρηχής αγοράς που η απουσία πρόθυμων αγοραστών περιορίζει τη δυνατότητά της να απορροφήσει την προσφορά. Οι τιμές πάντως των βασικότερων εκδόσεων παραμένουν άκρως απογοητευτικοί και παραπέμπουν σε αυξημένες πιθανότητες χρεοκοπίας με βάση όσα προεξοφλεί η αγορά. Οι τριετείς τίτλοι, λήξης Ιουλίου 2017 που διαπραγματεύονταν στα επίπεδα των 100 λεπτών ανά ευρώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουν υποχωρήσει στα 70 χθες. Η απόδοση τους έτσι διαμορφώνεται στο 20%. Τόσο είναι δηλαδή το θεωρητικό κότσος δανεισμού της χώρας για την τριετία.

Οι πενταετείς τίτλοι λήξης Απριλίου του 2019 με τους οποίους η Αθήνα επανήλθε πανηγυρικά πέρυσι στις αγορές μετά από απουσία πολλών ετών έχουν υποχωρήσει στα 66,45 λεπτά να ευρώ ονομαστικής αξίας από το υψηλό των 103,91 λεπτών (ανά 100 λεπτά η ένα ευρώ ονομαστικής αξίας) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εδώ οι αποδόσεις έχουν περιέλθει στα επίπεδα του 15-16%. Η δεκαετία με βάση το χρεόγραφο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2025 διαπραγματεύεται στα 56,2 λεπτά ανά ευρώ με την απόδοση στο 9%. Όπως όμως προκύπτει από τον κυλιόμενο μέσο όρο των χρεογράφων γύρω από την 10ετία -δείκτης που χρησιμοποιείται ως αναφοράς- η απόδοση είναι ακόμα υψηλότερα, στο 10,6%.

Πολλοί ξένοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τις ανόδους ως ευκαιρία εξόδου από την ελληνική δευτερογενή αγορά ελληνικών ομολόγων αλλά το βάθος της αγοράς δεν τους το επιτρέπει, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς . Έτσι υπάρχει ένα συνεχές εντολών πώλησης που μόνον μια θεαματική αναστροφή της ειδησεογραφίας για την ελληνική υπόθεση μπορεί να σταματήσει, σημειώνουν. Κάποιοι άλλοι μιλούν για ευκαιρία εάν τελικά υπάρξει συμβιβασμός αλλά το ρίσκο είναι μεγάλο κυρίως γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα εύκολης αποεπένδυσης.

Οι ξένοι παραμένουν έτσι με το δάχτυλο στη σκανδάλη έτοιμοι να πουλήσουν. Και η συνεχής άνοδος του θεωρητικού κόστους δανεισμού υπονομεύει και τα ομόλογα των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών αλλά και τις αποτιμήσεις των εισηγημένων στο χρηματιστήριο αφού μεταβάλει το κόστος εξυπηρέτησης της χρηματοδότησης τους στα μοντέλα των αναλυτών.

Στις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων είχε αναφερθεί προ ημερών η Morgan Stanley μιλώντας για επώδυνη διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες. Υπό την κεντρική της πρόβλεψη όμως, της επίτευξης δηλαδή συμφωνίας, θεωρούσε πως μακροπρόθεσμα τα ελληνικά ομόλογα θα εμφανίσουν κέρδη. Αλλά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμούσε πως ήταν ακόμα ακριβά και τοποθετούσε την δίκαιη τιμή για την δεκαετία στα 55 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας. Εδώ που βρίσκεται δηλαδή σήμερα. Όμως αυτή η τιμή είναι ο στόχος υπό το καλό σενάριο. Και οι πιθανότητες επαλήθευσής του είναι ακόμα ανοικτές.

Πηγή:capital
Bookmark and Share