Σύννεφα πάνω από το Μαξίμου.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Σύννεφα πάνω από το Μαξίμου..


  • Αντιδράσεις, πιέσεις, κριτική και το "όπλο" παρά πόδα για τις οριστικές "λεπτομέρειες".


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μανώλης Γλέζος φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως η πρώτη φορά που η Κουμουνδούρου, ως κυβερνών κόμμα πλέον, δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να κρύψει το...εκνευρισμό της για όσα χρέωσε χθες στην Κυβέρνηση το ιστορικό στελέχός της.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σκληρό πολιτικό χτύπημα στους συντρόφους του: Ζητώ συγγνώμη από τον λαό που συνήργησα στην ψευδαίσθηση της κατάργησης του μνημονίου, είπε και στο Μαξίμου ακούστηκε βαρύς αχός.

Πυρ ομαδόν

Όχι μία, αλλά δύο ήταν οι απαντήσεις που επεφύλαξε η Κυβέρνηση στον κ. Γλέζο και αυτές με χρονική διαφορά, μικρότερη του μισαώρου.

1) Δεν είναι καλά πληροφορημένος μάλλον, απάντησαν "κύκλοι" με εμφανώς δηκτική διάθεση
2) Περιμέναμε πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης.

Και μόνον η χρήση του α΄ πληθυντικού στην ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας καταδεικνύει ότι το σχόλιό του, απηχεί εν συνόλω την Κυβέρνηση. Αρχής γενομένης, από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τη σκυτάλη της αποδοκιμασίας πήρε σήμερα το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας (ΣΚΑΙ):
"Είναι ένα πρόσωπο που δεν θα πάψουμε να το τιμάμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ό,τι λέει είναι και σωστό. Ήταν άστοχη και λανθασμένη η χθεσινή του δήλωση".

Ασκός

Ακολούθησε λίγα λεπτά μετά και η αντίδραση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία επιμένει grosso modo πως η λαική εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καταργήσει τα μνημόνια. Είπε. Εννόησε, ότι η εικόνα του έντιμου συμβιβασμού που αντανακλάται στη συμφωνία του Eurogroup, είναι αναντίστοιχη της λαικής ψήφου.

Κι αν τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην Αριστερή Πτέρυγα, ( τέσσερις συνεντεύξεις έδωσε μέσα σε δύο 24ωρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για να στείλει το μήνυμα: Ούτε βήμα πίσω από το πρόγραμμά μας), το Μαξίμου φοβάται ...γενικευμένες αντιδράσεις.

Άρχισαν στην πολιτική γραμματεία της περασμένης εβδομάδος. Α. Καλύβης και Σ. Λεουτσάκος εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ζήτησαν ενδελεχή συζήτηση στα κομματικά όργανα, καταρχήν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστηκαν στις δύο εκείνες συνεδριάσεις, κατά πληροφορίες, ακόμη και οι λέξεις: "Εκλογές ή Δημοψήφισμα".

Το κόμμα είχε επιχειρήσει δια κύκλων του να υποβαθμίσει το μέγεθος των αντιδράσεων, βγάζοντας μάλιστα μέχρι και non paper , με το οποίο χαρακτήριζε τα δημοσιεύματα που απεικόνιζαν την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως αναληθή μιλώντας για ..."παραπληροφόρηση".

Γρίφος

Το εσωκομματικό τοπίο διαμορφώνεται - προς ώρας τουλάχιστον- ως εξής:

1. Ο "όλμος" του Μ. Γλέζου ρηγμάτωσε την εικόνα της ικανοποιημένης από τις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης που επιχειρήθηκε τα τελευταία 24ωρα να κοινωνήσει το Μαξίμου

2. Βρήκε "μεγάφωνο" στον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος αναπαρήγαγε έστω και χωρίς σχόλιο το άρθρο του κ. Γλέζου στα Social Media , λίγες ώρες μάλιστα αφού καλούσε ο ίδιος άπαντες να σταματήσουν τους ψιθύρους και να υποστείλουν τις κομματικές και αριστερες σημαίες σε ένδειξη στήριξης της Κυβερνητικής προσπάθειες.

3. Ο Αλέξης Μητρόπουλος προειδοποίησε για σκληρά μετρα εάν εφαρμοστεί κατά γράμμα η νέα συμφωνία. Συμπλήρωσε πως "νέα μέτρα δεν θα αντέξει ο λαός".

Άκρως ενδιαφέρον έχει τι μεσολάβησε σε δύο εικοσιτετράωρα οδηγώντας τον σε αλλαγή της θέης του.

3. Η Αριστερή Πτέρυγα είναι εμφανώς ανήσυχη και δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις αλλά προς το παρόν διατηρεί χαμηλούς τόνους και περιορίζεται στη στάση αναμονής.

"Κλειδί" των εξελίξεων είναι το τι θα περιέχει τελικώς αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα σταλεί απόψε στους εταίρους ώστε να επικυρωθεί πλέον κι επισήμως η συμφωνία που εν πρώτοις επετεύχθη στο Eurogroup της Παρασκευής.

Το "πάγωμα" του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς πως δεν θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις για το επόμενο τουλάχιστον τετράμηνο, είναι ο νέος κάβος που θα κληθεί να περάσει το Μαξίμου.

Ήδη ο Γ. Κατρούγκαλος "απείλησε" με παραίτηση στην περίπτωση που δεν του επιτραπεί να εφραμόσει στα του οίκου του ( υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως, οι επαναπροσλήψεις των αντισυνταγματικώς απολυμένων.

Γρίφος για γερούς λύτες θα αναδειχθεί το πώς θα κινηθεί η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ εάν χρειαστεί να περάσει η νέα συμφωνία από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι στην ψηφοφορία για την προεδρικη εκλογή, είχε διαμηνυθεί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πως όποιος παρίστατο στην ψηφοφορία και εκφωνούσε "παρών", θα απομακρυνόταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με... συνοπτικές διαδικασίες.
Πηγή capital
Bookmark and Share