WSJ: Φορολογικός πονοκέφαλος στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

WSJ: Φορολογικός πονοκέφαλος στην Ελλάδα


  • Χαστούκι για τον ΣΥΡΙΖΑ η μείωση εσόδων
  • Για να επέλθει η δημοσιονομική χαλάρωση, η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στη σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων εστιάζει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως η... «χαλάρωση» των Ελλήνων δημιουργεί επιπρόσθετες πιέσεις στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες άρχισαν να χαλαρώνουν, επιβραδύνοντας τον ρυθμό αποπληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων» εξηγεί χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για «φορολογικό πονοκέφαλο».
Όπως εξηγεί, η μείωση στα έσοδα του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 1 δισ. ευρώ ή στο -20% (έναντι των στόχων).
Τα στοιχεία του Ιανουαρίου ακολούθησαν την πτώση -14% στα έσοδα του Δεκεμβρίου.
«Οι Έλληνες ευελπιστούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα μειώσει τους φόρους είτε θα είναι πιο ελαστικός» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όμως, αυτό βλάπτει σημαντικά τόσο την Ελλάδα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μείωση των κρατικών εσόδων αυξάνει τη χρηματοδοτική «τρύπα» και καθιστά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δυσκολότερες, συνεχίζει η αμερικανική κυβέρνηση.
«Προκειμένου να επέλθει η δημοσιονομική χαλάρωση, η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει πάση θυσίας το πρωτογενές πλεόνασμα» εξηγεί εν συνεχεία.
Αν και ο στόχος για το πλεόνασμα του 2015 είναι υπερβολικός (+3%), εντούτοις ακόμη και η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος πλέον, τίθεται εν αμφιβόλω, εφόσον συνεχιστεί η πτώση των κρατικών εσόδων.
«Αυτό επιδεινώνει τη διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ανάγκη την εισροή ρευστού στα κρατικά ταμεία» καταλήγει η Wall Street Journal.
Bookmark and Share