- Aρχίζει το τύπωμα...
- Απούσα η Ελλάδα - «πάρτι» στην ευρωπεριφέρεια
«Πλώρη» να προσεγγίσει την ισοτιμία του ένα προς ένα με το δολάριο εντός του έτους έχει βάλει το ευρώ:
Το ενιαίο νόμισμα -που τον Μάιο του 2014 είχε αγγίξει το 1,40 δολ.- βρέθηκε κάτω από το.. ψυχολογικό φράγμα του 1,10 δολ./ευρώ την Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έδωσε το «σήμα» για την έναρξη του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος 1,1 τρισ. ευρώ τη Δευτέρα.
Και οι πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα εντάθηκαν χθες, μετά τη δημοσίευση των πολύ καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ: Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Φεβρουάριο 295.000 νέες θέσεις εργασίας (έναντι προβλέψεων για 240.000), ξεπερνώντας το φράγμα των 200.000 θέσεων για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα, στο μεγαλύτερο σερί από το 1994. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,5% τον περασμένο μήνα, από 5,7% τον Ιανουάριο.
Liftoff στις ΗΠΑ
Πρόκειται για αριθμούς που ενισχύουν το σενάριο πειστικής ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, και τα οποία -εκτός σοβαρού απροόπτου- θα οδηγήσουν την επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν να απαλείψει από το ανακοινωθέν της επόμενης επιτοκιακής συνόδου της Fed (17-18 Μαρτίου) την φράση-κλειδί ότι η τράπεζα θα επιδείξει «υπομονή» αυξάνοντας τα επιτόκια, η οποία εκτιμάται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά τις δύο συνεδριάσεις που ακολουθούν.
Η απάλειψη της φράσης θα ανοίξει τον δρόμο για το «liftoff» (όπως αποκαλείται η ιστορική, πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τα μηδενικά επίπεδα όπου βρίσκονταν από τα τέλη του 2008) τον Ιούνιο. Αποτυπώνοντας την αποκλίνουσα πορεία της νομισματικής πολιτικής στις δύο όχθες του Ατλαντικού, το ευρώ «βούλιαξε» χθες έως και το 1,0856 δολ./ευρώ, σε νέο χαμηλό δωδεκαετίας, με τις απώλειές του από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 10% και σε δωδεκάμηνο ορίζοντα στο 20%.
Ταχεία εξασθένηση
Λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύ ρυθμό εξασθένησης του ευρώ έναντι του δολαρίου (που θεωρούνται καλά νέα για χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα, που διοχετεύουν μεγάλο μέρος των εξαγωγών τους εκτός του μπλοκ), αναλυτές εκτιμούν ότι το ενιαίο νόμισμα μπορεί να προσεγγίσει το «1 προς 1» με το δολάριο το επόμενο τρίμηνο. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι απαιτήθηκαν 85 ημέρες για να υποχωρήσει το ευρώ από το 1,40 δολ. στο 1,30 δολ./ευρώ, 86 ημέρες για να βρεθεί από το 1,30 στο 1,20 δολ./ευρώ και μόνο 44 ημέρες για να «φύγει» από το 1,20 κάτω από το 1,10 δολ./ευρώ.
Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού θεωρούν ότι το ευρώ δεν θα στηριχθεί από το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (που είχαν φέτος το καλύτερο ξεκίνημα εδώ και πολλά χρόνια) και τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, επειδή οι ξένοι επενδυτές συνοδεύουν τις αγορές με πράξεις αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου (hedging).
Δεν υιοθετούν, πάντως, όλοι την άποψη αυτή: Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές «βλέπουν» μικρή μόνο υποχώρηση του ευρώ τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι η επίπτωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και του επικείμενου «liftoff» των αμερικανικών επιτοκίων έχουν εν πολλοίς ήδη προεξοφληθεί. Οπως το έθεσε η αναλύτρια της Nordea Αουρέλια Αουγκουλίτε, «εγώ θα στοιχημάτιζα τώρα σε ανάκαμψη του ευρώ και όχι σε περαιτέρω πτώση του», στη λογική του γνωστού «buy the rumor, sell the fact» (αγόρασε στη φήμη, πούλα στο γεγονός)
Απούσα η Ελλάδα - «πάρτι» στην ευρω-περιφέρεια
Εν αναμονή των πρώτων αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης (πλην Ελλάδος και Κύπρου) δια χειρός Ντράγκι βάσει του προγράμματος PSPP (Public Sector Purchase Programme) στις 9 Μαρτίου, οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 1,26%, 1,18%, 0,84% και 1,67% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τα καλά νέα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ εκτόξευσαν την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Treasury στο 2,22% (από 2,12% προηγουμένως), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών αμερικανικών Treasuries και των γερμανικών Bunds στις 187 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα 25ετίας...
Της Λ.Χρυσανθοπούλου