Οι τρεις έλληνες ανήλικοι(!) με τα 2,8 εκατ. δολάρια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Οι τρεις έλληνες ανήλικοι(!) με τα 2,8 εκατ. δολάρια

....και όσα ακόμη "περίεργα" εντόπισε η έρευνα στις λίστες της HSBC.

  • Στη λίστα περιλαμβάνονται καθηγητές πανεπιστημίου, υπάλληλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πρώην στελέχη της ΔΕΗ..


Δεκατέσσερις έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι με 8,2 εκατ. δολάρια, 3 ανήλικοι με... 2,8 εκατ., 4 καλλιτέχνες με 7,4 εκατ., δικαστές, πρώην στρατιωτικοί και όλες οι κατηγορίες επαγγελματιών που εντοπίζονται στα SwissLeaks με καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων στην HSBC.

Από διεξοδική έρευνα των στοιχείων των 2.148 πελατών με ελληνικό ενδιαφέρον εντόπισαν συνολικά 34 περιπτώσεις λογαριασμών που συνδέονται με άτομα των οποίων η επαγγελματική ιδιότητα που έχει δηλωθεί στην HSBC περιλαμβάνεται στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από αυτούς οι 20 εμφανίζονται μηδενικοί, ενώ οι υπόλοιποι 14 φιλοξενούσαν την περίοδο 2006-2007 περίπου 8,2 εκατομμύρια δολάρια - υπολογίζοντας το ύψος των καταθέσεων της δημοσίας υπαλλήλου που κατέθεσε στην Προανακριτική στα 2 εκατομμύρια. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και πρώην δικαστικός με καταθέσεις πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, καθώς και ναύαρχος και απόστρατοι με μηδενικούς λογαριασμούς.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι μηδενικοί λογαριασμοί μπορεί να «κρύβουν θησαυρούς»: υπάρχει, για παράδειγμα, πιθανότητα να άνοιξαν απλά και μόνο για να δεχθούν ένα ποσό, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλον λογαριασμό εκτός της τράπεζας. Βέβαια, οι ελβετικές Αρχές το καλοκαίρι που πέρασε αποφάσισαν με ειδική ρύθμιση να μπλοκάρουν την παροχή πληροφοριών για πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στην «παγκόσμια λίστα Λαγκάρντ» που έκλεψε ο πρώην υπάλληλος της HSBC Ερβέ Φαλσιανί.
Ωστόσο νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής συνταχθούν με τρόπο που να μην παραπέμπει ή να συνδέονται με τη λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν πιθανότητες να γίνουν δεκτά και να δοθούν πληροφορίες για το παρελθόν των λογαριασμών.

Σύμφωνα με τα Νέα εκτός από τους στρατιωτικούς και τους δικαστικούς, στις περιπτώσεις του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα περιλαμβάνονται καθηγητές πανεπιστημίου, υπάλληλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πρώην στελέχη της ΔΕΗ. Επίσης εντοπίστηκαν διπλωμάτες - οι οποίοι θεωρείται φυσικό να έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού καθώς κάποια στιγμή μπορεί να βρέθηκαν σε πόστο εκτός Ελλάδας.

Bookmark and Share