Εσοδα εκατομμυρίων από αρχαιοκαπηλία για το «Ισλαμικό Κράτος».. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Εσοδα εκατομμυρίων από αρχαιοκαπηλία για το «Ισλαμικό Κράτος»..

  • Σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy, το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι η δεύτερη πηγή εσόδων του ISIS.


Στο ιλιγγιώδες ποσό των 6 έως 8 δισ. δολαρίων(!) ενδέχεται να φθάνουν τα έσοδα από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και αν... πράγματι αληθεύει το ποσό αυτό είναι κατά 40 φορές μεγαλύτερο από τα έσοδα της νόμιμης αγοράς αρχαιοτήτων. Η εκτίμηση αυτή ανήκει, όμως, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές που συχνά επικαλούνται τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών από την Interpol και τη UNESCO μέχρι το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των Ναρκωτικών και την πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) χωρίς, ωστόσο, να έχουν πράγματι διασταυρώσει κατά πόσο είναι όντως αυτές οι εκτιμήσεις των έγκυρων οργανισμών.

Είναι ενδεικτικό ότι αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά η ανεξάρτητη Επιτροπή Πολιτικής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που θεωρεί υπερβολικές έως εξωπραγματικές αυτές τις εκτιμήσεις και ιδιαιτέρως την εκτίμηση ότι φθάνει στα οκτώ έως 10 δισ. δολάρια το εμπόριο αρχαιοτήτων από το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS). Η εν λόγω επιτροπή υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το ύψος των εσόδων που αντλεί το ISIS από τις πωλήσεις αρχαιοτήτων σε αντίθεση με τις παράνομες πωλήσεις πετρελαίου, που εκτιμάται ότι αποφέρουν στο ISIS περί το ένα έως 1,5 εκατ. δολάρια την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που εκτιμούν πως τα έσοδα του ISIS από το εμπόριο αρχαιοτήτων μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 10 δισ. δολάρια, η Επιτροπή Πολιτικής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αποδίδει τις εκτιμήσεις αυτές σε οργανώσεις που επιδιώκουν τον τερματισμό κάθε εμπορίου αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του νόμιμου.

Επικαλείται μάλιστα τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το σύνολο της αγοράς αρχαιοτήτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που είναι η έκθεση IADAA Research WW για το 2013 και φέρει τη σχετική αγορά να κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στα 150 και τα 200 εκατ. δολάρια. Οπως επισημαίνει, το εμπόριο έργων τέχνης και αρχαιοτήτων από τη Συρία δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου. Το ενδιαφέρον στρέφεται τα τελευταία χρόνια στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων κυρίως σε περιοχές της Μέσης Ανατολής όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις, όπως στο Ιράκ και στη Συρία, και ιδιαίτερα σε όσες περιοχές έχει δραστηριοποιηθεί έντονα το ISIS και έχει προχωρήσει σε καταστροφές αρχαιοτήτων. Η φημολογία, όμως, για το ύψος των εσόδων που αντλεί το «Ισλαμικό Κράτος» από την πώληση αρχαιοτήτων έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες μετά τις καταστροφές που προκάλεσε το ISIS σε αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Ιράκ, τους οποίους προφανώς δεν μπορούσε να πουλήσει στο εξωτερικό.

Στο κλίμα αυτό το περασμένο καλοκαίρι η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε ρεπορτάζ, που επικαλούμενο ανώνυμη πηγή υποστήριζε πως το ISIS είχε αποσπάσει αρχαιολογικά ευρήματα αξίας 36 εκατ. δολαρίων μόνο από έναν αρχαιολογικό χώρο στο Ιράκ. Ακολούθησε, άλλωστε, άρθρο του περιοδικού Foreign Policy, τον περασμένο Οκτώβριο, που υποστήριζε πως το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι η δεύτερη πηγή εσόδων του ISIS.
Bookmark and Share