Ασφαλιστικό: Τι ισχύει με τα νέα όρια ηλικίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ασφαλιστικό: Τι ισχύει με τα νέα όρια ηλικίας.


  • Με βάση όσα μέχρι σήμερα διαρρέονται από το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία στο ασφαλιστικό έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα επηρεαστούν χιλιάδες ασφαλισμένοι που βρίσκονται λίγο πριν το κατώφλι της σύνταξης.

Έτσι ως μια από τις πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα...έρθουν προς ψήφιση από τη Βουλή θα αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2013 με τα ελάχιστα όρια οι οποίοι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία υπάγονται στις γενικές διατάξεις που προβλέπουν μειωμένη συνταξιοδότηση στα 62 και πλήρη στα 67. Το ίδιο ισχύει για την τεράστια κατηγορία των νέων ασφαλισμένων στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1-1-1993. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες πραγματικής ασφάλισης στο φορέα.

Η πρώτη πρωτοβουλία είναι να μην αλλάξει αυτό το ελάχιστο όριο απαίτησης χρόνου ασφάλισης για την έξοδο στη σύνταξη το οποίο και ρητώς προβλεπόταν στις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες σε σχέση με την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης γύρω από το ασφαλιστικό φαίνεται πώς εγκαταλείπεται οριστικά το σενάριο για αύξηση του κατώτατου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη σε βάθος χρόνου.

Επιπρόσθετα για τη λήψη πρόωρης σύνταξης με τα ελάχιστα όρια, μειωμένης μέχρι 30% αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί από τον ασφαλισμένο 100 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης. Για τους νέους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους η εν λόγω προϋπόθεση αφορά σε 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία. Σήμερα σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρώσει ο ασφαλισμένος τις εν λόγω ημέρες ασφάλισης και δεν υπάρχει δυνατότητα εύρεσης εργασίας ή προαιρετικής ασφάλισης, που σημαίνει ότι θα πληρώνει τις εισφορές του στο ΙΚΑ ο ίδιος ο ασφαλισμένος, δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη.

Από τις πρώτες επιλογές της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η προϋπόθεση αυτή και να μην υφίσταται ως απαραίτητο στοιχείο για την έξοδο σε σύνταξη στην ηλικία των 62 ετών δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ανέργους στην ευαίσθητη ηλικία των 60 + για τους οποίους δεν υπήρχε ως σήμερα καμιά διέξοδος και θα ανέμεναν μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.

Επιπρόσθετα αν και στόχος είναι ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ειδικών κατηγοριών που είχαν «κλειδώσει» τη δυνατότητα συνταξιοδότησης και ανέμεναν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή ήδη είχαν δυνατότητα υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης το οποίο και δεν είχαν ακόμη ασκήσει. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι μητέρες ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών και το Δημόσιο, οι πατέρες ανηλίκων στο Δημόσιο αλλά και άλλες ειδικές κατηγορίες όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά για τα οποία θα γίνει ειδική πρόβλεψη.

Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας στον τομέα του ασφαλιστικού όσων αφορά το θέμα των ορίων ηλικίας είναι περισσότερο να θεσμοθετηθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία όσων έχουν τη δυνατότητα αλλά και να ασκηθούν πολίτικές ενεργού γήρανσης εντός της αγοράς εργασίας για την ευαίσθητη ομάδα των 55 – 65 και όχι να επιδοθεί σε αυξήσεις ορίων και επώδυνες καταργήσεις δικαιωμάτων.

Του κ.Δ.Ρίζου
Δικηγόρου- Ειδικού σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
Bookmark and Share