Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδεύεται και προσαρμόζεται βήμα- βήμα με την πραγματικότητα.
Στο πρώτο Eurogroup αποδέχτηκε την παράταση του μνημονίου, στο προχθεσινό αποδέχτηκε την διαπραγμάτευση με την τρόικα,
ελπίζουμε στο επόμενο να συμφωνηθούν κάποιες σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα -επιτέλους -να χρηματοδοτηθεί κανονικά από την ΕΚΤ .
Γιατί όσο οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας βρίσκονται σε... τέλμα και η θηλιά της οικονομικής ασφυξίας σφίγγει περισσότερο γύρω από το λαιμό της Ελλάδας οι συνέπειες στις πραγματική οικονομία γίνονται δραματικές και η επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων ολοένα δυσκολότερη.
Η εξομολόγηση διευθύνοντος συμβούλου εταιρίας υψηλής τεχνολογίας - με εξαγωγές που ξεπέρασαν πέρσι τα 5 εκατομμύρια ευρώ - είναι χαρακτηριστική.
«Σχεδόν τρία χρόνια περιμένουμε για να πάρουμε την επιστροφή του ΦΠΑ - και με το "στέγνωμα" της ελληνικής οικονομίας αυτή η καθυστέρηση έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Πήραμε πρόσφατα 200.000 ευρώ για το ΦΠΑ του 2011 και κανείς δεν ξέρει πότε θα υπάρξει η επιστροφή του ΦΠΑ του 2012, του 2013 και του 2014 !»
Και προσθέτει : «Αυτά τα χρήματα - φτάνουν το ένα τέταρτο κάθε σύμβασης , 23 % είναι το ΦΠΑ- λείπουν από την καθημερινή οικονομική λειτουργία κάθε εταιρείας και καλύπτονται με τραπεζικό δανεισμό με υπέρογκα επιτόκια , κοντά στο 9 %!"»
Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα -τους τελευταίους μήνες- δημιούργησε ένα ακόμη εμπόδιο για τις επιχειρήσεις: όλοι οι ξένες προμηθευτές ζητούν πλέον να προπληρωθούν στο 100 % την αξία των πρώτων υλών που στέλνουν στην Ελλάδα ενώ οι ξένες εταιρείες είναι πολύ διστακτικές να βάλουν παραγγελίες αφού φοβούνται ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.
«Και εάν χρεοκοπήσει η χώρα ή πέσει η κυβέρνηση πώς θα παραδώσετε έγκαιρα;» μας ρωτάνε με εμφανή καχυποψία, λέει ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος : «ο μόνος τρόπος για να τους πείσουμε να προχωρήσουν στην παραγγελία είναι να κατεβάσουμε ακόμη χαμηλότερα τις τιμές μας, μειώνοντας έτσι και το κέρδος μας».
Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια και η απόσυρση καταθέσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν οδηγήσει τις τράπεζες να παίρνουν κι αυτές πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλισθούν απέναντι σε τυχόν επισφάλειες. Αν π.χ. μια εταιρεία ζητήσει εγγυητική επιστολή για να πάρει μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό ή να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο , οι τράπεζες απαιτούν πλέον να δεσμεύσουν προκαταβολικά καταθέσεις της ελληνικής επιχείρησης στο 100 % του ύψους της εγγύησης που θα δώσουν !
Πώς να ορθοποδήσει, όμως, μία ελληνική εταιρεία σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας; Και πώς να ανταγωνισθεί την αντίστοιχη γερμανική εταιρεία η οποία δανείζεται με επιτόκιο 2% ,έχει επιστροφή ΦΠΑ σε ένα μήνα , δεν είναι υποχρεωμένη να δεσμεύσει κεφάλαια για να πάρει εγγυητικές επιστολές και δεν χρειάζεται να προκαταβάλει τα χρήματα σε μετρητά για τις πρώτες ύλες που παραγγέλνει;
Έλα ντε;
Του κ.Ν.Παπαδόπουλου