CNBC: Τελειώνει η υπομονή με την Ελλάδα μετά από μια δύσκολη εβδομάδα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

CNBC: Τελειώνει η υπομονή με την Ελλάδα μετά από μια δύσκολη εβδομάδα...


  • Ύστερα από μια εβδομάδα επικρίσεων και αντεγκλήσεων, οι εμπειρογνώμονες αναρωτιούνται εάν οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, των γειτόνων της στην ευρωζώνη και των διεθνών πιστωτών, μπορούν να διασωθούν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τις διαβεβαιώσεις χθες του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα...ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, ακόμη και εάν δεν υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, δεν υπάρχει και μεγάλη εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη αυτή την στιγμή.

Ο Mari Kiviniemi, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και μέλος του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σοβαρή όταν μιλάει για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Το βασικό ερώτημα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε στο περιθώριο του φόρουμ Spring Ambrosetti στην λίμνη του Κόμο. «Είναι ένα πολύ προκλητικό και δύσκολο έργο και ασφαλώς η Ελλάδα έχει συνεργασία, διαπραγματεύεται και προχωρά σε συνομιλίες με την τρόικα».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση ρευστού, με πιέσεις από το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του δανείου. Ο Robert Kuenzel, διευθυντής της Daiwa Capital Markets, αναφέρει σε note του σήμερα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ εγκαίρως, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

«Καθώς τα φορολογικά έσοδα πιθανότατα θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν τον Μάρτιο, η πρόσβαση στις ξένες αγορές παραμένει αδιανόητη και η ΕΚΤ προσδίδει ελάχιστη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μέσω αυξήσεων στο όριο του ELA, ενώ οι χρηματοδοτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ποτέ ίσως υπάρξει τόσο οξείες».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία, ο αναλυτής Naem Aslam δήλωσε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν μάθει ακόμη πώς να μην πιέζουν ο ένας τον άλλο.

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ικανοποιημένος για τα σχόλια από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν έχει σημασία ποιος αισθάνεται καλύτερα και ποιος όχι. Έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα που είναι να τραβήξουμε τους Έλληνες έξω από τη μιζέρια τους. Και εάν και οι δύο πλευρές συνεχίσουν να παραβλέπουν το ζήτημα, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στην ευρωζώνη», αναφέρει ο ίδιος.
Bookmark and Share