Τo "Brussels Group" έχει τ' όνομα ...το "Athens Group" τη χάρη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τo "Brussels Group" έχει τ' όνομα ...το "Athens Group" τη χάρη


  • Οι εκπρόσωποι των δανειστών και της κυβέρνησης, το Brussels Group, ξεκίνησαν συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Όμως, τη βρόμικη δουλειά θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, το Athens Group. Άλλωστε, τις μάχες τις δίνουν οι στρατιώτες, όμως τη δόξα την κερδίζουν οι στρατηγοί...


Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά την επικοινωνιακή μαεστρία της, αποκαλώντας Brussels Group την τρόικα ή «θεσμούς» και τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Δικαίωσε λοιπόν τον...πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ που είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί μπορεί να μην είναι αποτελεσματικοί, είναι όμως μανούλες στην εξεύρεση νέων λέξεων και ονομάτων.

Φανταζόμαστε ότι θα πρέπει να έβαλε τα γέλια ακούγοντας τον όρο Brussels Group με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τις αναφορές στην τρόικα που χρησιμοποιούν πολλοί αντί των «θεσμών» που επιθυμεί η ίδια.

Όμως, οι επικοινωνιακές επιτυχίες δεν μπορούν να διατηρούν την υψηλή αποδοχή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από τον κόσμο επί μακρόν αν δεν προκύψουν απτά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές.

Για να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, π.χ. βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, χρειάζεται να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Όμως, πρόοδος χωρίς τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, το Athens Group, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Eίναι λογικό να μη θέλει τους εμπειρογνώμονες η κυβέρνηση στην Αθήνα για πολιτικούς λόγους.

Είναι επίσης φυσιολογικό για τους ίδιους λόγους να μη θέλει να τους παίρνουν κάμερες όταν μπαίνουν σε υπουργεία και να αναζητείται άλλος χώρος εγκατάστασης και εργασίας τους στην Αθήνα.

Όμως, πολύ φοβόμαστε πως όλα αυτά μπορεί να δυσκολέψουν αντί να διευκολύνουν τα πράγματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιληφθεί κανείς είναι να συνομιλήσει μ' ένα άτομο που συμμετείχε σε πολλές συσκέψεις της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σταχυολογώ μερικά από αυτά που μας είπε και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του:

1) Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που επισκέπτονταν τα βασικά υπουργεία, π.χ. Οικονομίας, Ανάπτυξης κ.ά., ήταν συνολικά 18. Συνήθως, τα επισκέπτονταν σε μικρότερες ομάδες.

2) Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, συνήθως Αμερικανοί, ήταν οι πιο μετριοπαθείς. Ανάμεσα στις εκπροσώπους της ΕΚΤ ήταν δύο Ελληνίδες. Οι τελευταίες, γνωρίζοντας τι πραγματικά συμβαίνει εδώ, είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόρριψη κάποιων ελληνικών επιχειρημάτων.

3) Οι συμμετέχοντες στα τεχνικά κλιμάκια δεν ήταν απλοί χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι όπως τους εμφανίζουν κυβερνητικά στελέχη και μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα. Είχαν δικαιοδοσίες.

4) Οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων συγκέντρωναν στοιχεία σε πρώτη φάση, κάτι που αναμένεται να γίνει και τώρα με την άφιξή τους στην Αθήνα.

Όμως, σε δεύτερη φάση, ήταν αυτοί που πρότειναν μέτρα. Τα τελευταία αποστέλλονταν σε όλους τους εμπλεκόμενους με e-mail. Συναποδέκτες του e-mail ήταν το γραφείο του αρμόδιου υπουργού, υφυπουργού ακόμη και του πρωθυπουργού.

«Λάμβαναν τα στοιχεία το απόγευμα και εμφάνιζαν προτάσεις-μέτρα την επομένη. Προφανώς δούλευαν το βράδυ» συμπληρώνει ο «πληροφοριοδότης» μας.

5) Η συγκέντρωση στοιχείων από τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες έπαιρνε συνήθως πολύ χρόνο. Εβδομάδες μερικές φορές. Αυτό ίσως εξηγεί τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και άλλων πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

Γιατί τόση καθυστέρηση στην ανταπόκριση από την πλευρά των υπηρεσιών; Η πιο απλή εξήγηση είναι πως έτσι έχει μάθει να δουλεύει η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι αδιαφορούσαν, ακόμη κι αν τους ζητούσαν επιμόνως τα στοιχεία οι προϊστάμενοί τους, ισχυρίζεται.
Σε άλλες περιπτώσεις, υπήρχαν κενά λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κινητικότητας, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που έμειναν να μην ξέρουν να κάνουν τη δουλειά.

6) Σε κάποιες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά σκόπιμα δεν έδινε στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Όμως, τους έδινε συγκεντρωτικούς πίνακες, γραφήματα κ.τ.λ. γιατί ήθελε να τους κάνει να συμφωνήσουν με τις δικές της προτάσεις πολιτικής.

7) Ο υπουργός ή ο υφυπουργός σπανίως παρευρίσκονταν σε τέτοιες συναντήσεις. Αν τα πράγματα είχαν φθάσει σε οριακό σημείο, ο υπουργός παρευρισκόταν αλλά δεν έπαιρνε μέρος στη συζήτηση.

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων δεν εξαντλείτο στη συλλογή στοιχείων, π.χ. για τα δημοσιονομικά ή τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Αντίθετα, οι εμπειρογνώμονες ήταν αυτοί που προετοίμαζαν τις προτάσεις-πολιτικής. Αν υπήρχαν αντιρρήσεις από την ελληνική πλευρά, επικοινωνούσαν με τους προϊσταμένους τους για να λάβουν οδηγίες.

Η πηγή μας θεωρεί σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα θα στελεχώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που καταφθάνουν στην Αθήνα.

Οι ίδιοι θα προσπαθήσουν να συλλέξουν τα στοιχεία που χρειάζονται από τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες αλλά υπό πιο δύσκολες συνθήκες, π.χ. νέοι γενικοί γραμματείς κ.τ.λ.

Επίσης, οι εμπειρογνώμονες θα διαμορφώσουν τις προτάσεις πολιτικής. Μπορεί όμως να τις γνωστοποιήσουν απευθείας στους ανωτέρους τους στις Βρυξέλλες για να τις συζητήσουν με την εκεί ελληνική αντιπροσωπεία αυτή τη φορά (Brussels Group) αντί εδώ.

O «πληροφοριοδότης», ο οποίος δεν δίνει σημασία στη σημειολογία και στους πολιτικούς συμβολισμούς, επιμένει ότι η νέα διαδικασία θα είναι πιο χρονοβόρα από την προηγούμενη αν και επί της ουσίας λίγα πράγματα θα αλλάξουν.

Όμως από τα λεγόμενά του προκύπτει πως το Athens Group, δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια, έχει τη χάρη και το Brussels Group το όνομα.



Του Dr. Money
Bookmark and Share