- Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η μορφή που θα έχει σε πέντε χρόνια από σήμερα θα αποφασιστεί στους επόμενους τρεις με πέντε μήνες, αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Ευρώπη παρατάει την Ουκρανία καθώς επιδιώκει να σώσει την Ελλάδα».
Ο μεγαλοεπενδυτής υπογραμμίζει ότι η...Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα δύο πηγές κρίσης που απειλούν την ύπαρξη της. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικό, σημειώνει.
Για την Ελλάδα αναφέρει ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε λανθασμένα από όλα τα μέρη από την αρχή. Τα πάθη είναι πλέον τόσο έντονα που η μόνη εποικοδομητική εναλλακτική είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως-όπως, αναφέρει.
Αλλά η Ουκρανία είναι διαφορετική. Είναι μια κατάσταση μαύρου – άσπρου. Η Ρωσία του Vladimir Putin είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία, καθώς αμύνεται, υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ, τονίζει.
Ωστόσο η Ευρώπη μεταχειρίζεται την Ουκρανία σαν μια άλλη Ελλάδα. Αυτή είναι λάθος προσέγγιση και φέρνει τα λάθος αποτελέσματα. Ο Putin κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία και η Ευρώπη είναι τόσο απασχολημένη με την Ελλάδα που σχεδόν δεν το προσέχει.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εκτιμά ότι το προτιμώμενο αποτέλεσμα για τον Putin στην Ουκρανία θα είναι μια χρηματοοικονομική και πολιτική κατάρρευση που θα αποσταθεροποιεί τη χώρα – κάτι για το οποίο θα απορρίπτει την ευθύνη – αντί για μια στρατιωτική νίκη που θα τον φέρει να έχει στην κατοχή του – και θα του προσδίδει ευθύνη – ένα μέρος της Ουκρανίας. Αυτό το έδειξε μετατρέποντας δύο φορές μια πολεμική νίκη σε κατάπαυση πυρός.
Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτό που εγώ χαρακτηρίζω ‘η Τραγωδία της ΕΕ’ είναι ότι η ΕΕ θα χάσει τη νέα Ουκρανία, αναφέρει ο Soros και προσθέτει: Υπάρχει κάτι θεμελιώδες λάθος στην πολιτική της ΕΕ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε η Ρωσία του Putin να υπερκεράσει τους συμμάχους της Ουκρανίας, που κάποτε οδηγούσαν τον ελεύθερο κόσμο;
Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη επενδύει σταγόνα-σταγόνα στην Ουκρανία, όπως και στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα η Ουκρανία μετά βίας επιβιώνει, ενώ ο Putin έχει το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Μπορεί να επιλέξει μεταξύ υβριδικού πολέμου και υβριδικής ειρήνης, ενώ η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της δυσκολεύονται να αντιδράσουν.
Ο μεγαλοεπενδυτής προειδοποιεί ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο οι χώρες της Ευρώπης, αντιμέτωπες με τους δικούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχουν δείξει προθυμία να εξετάσουν πρόσθετη διμερή βοήθεια.
Και η Ουκρανία συνεχίζει έτσι να ακροβατεί στο χείλος της αβύσσου.
Ο Soros προειδοποιεί ότι εάν η ΕΕ χάσει την Ουκρανία, οι αρχές που η Ουκρανία υπερασπίζεται – οι ίδιες οι αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ – θα εγκαταλειφθούν και η ΕΕ θα πρέπει να ξοδέψει πολλά περισσότερο χρήματα για να αμυνθεί απ’ ό,τι θα χρειάζονταν να δαπανήσει για να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει.
Ωστόσο, προτάσσει και ένα πιο ελπιδοφόρο σενάριο. Η νέα Ουκρανία, σημειώνει, είναι ακόμα ζωντανή και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αν και η Ουκρανία, μόνη της δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, οι σύμμαχοι της μπορούν να αποφασίσουν να κάνουν “ότι χρειάζεται” για να βοηθήσουν, εκτός από το να συμμετάσχουν σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία ή να παραβιάσουν τη συμφωνία του Μινσκ. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα βοηθήσει την Ουκρανία: θα βοηθήσει επίσης την ΕΕ να ανακτήσει τις αξίες και τις αρχές που φαίνεται να έχει χάσει. Είναι περιττό να πω ότι αυτό είναι το σενάριο που υποστηρίζω, καταλήγει το άρθρο.