Καθάρισε από τα γκράφιτι το Πολυτεχνείο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Καθάρισε από τα γκράφιτι το Πολυτεχνείο.


  • Για πόσο καιρό όμως;


Καθαρή πλέον η γωνία Πατησίων και Στουρνάρη στην Αθήνα. Έπειτα από εντατικές εργασίες με συντονιστική δράση του ΕΜΠ, του Δήμου Αθηναίων, του ΥΠΠΟ και.. ιδιώτη εργολάβου, απομακρύνθηκε το μαύρο γκράφιτι που είχε προκαλέσει οξείες εντάσεις

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η επέκταση της αποκατάστασης στο σύνολο των εξωτερικών τοίχων του ιστορικού συγκροτήματος.
Όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή, η AkzoNobel, που εκπροσωπείται από την ελληνική εταιρεία χρωμάτων Vivechrom, προσέφερε τα χρώματα. «Η δουλειά έγινε μεθοδικά και προχωρήσαμε χωρίς σοβαρά προβλήματα», μου λέει ο κ. Ηλίας Ανδρεόπολος της www.booka.gr που ανέλαβε τον καθαρισμό και την εφαρμογή του αντιγκράφιτι υλικού.

Τα πεντελικά μάρμαρα του 19ου αιώνα, στις παραστάδες και στη βάση του κτιρίου, καθαρίστηκαν και υπάρχει πλέον πρόβλεψη ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της ζαχαροποίησης.
Ο τοίχος έχει καλυφθεί με αντιγκράφιτι υλικό. «Ακόμη και αφίσα να κολληθεί, με το χέρι θα φύγει. Αν έχουμε βανδαλισμό με σπρέι, αρκεί ζεστό νερό».

Τα μάρμαρα καλύφθηκαν με ειδική προστασία από κερί, που απαιτεί, όμως, έπειτα από κάθε βανδαλισμό, εκ νέου κάλυψη. Αυτή ήταν η απόφαση του ΥΠΠΟ.
Όπως εξηγεί ο κ. Ηλίας Ανδρεόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τον καθαρισμό της Ακαδημίας Αθηνών, η ίδια μέθοδος έχει επιλεγεί κι εκεί.
Το Πολυτεχνείο με τη διαδικασία του καθαρισμού αποκάλυψε και το δομικό DNA του. Υπάρχουν αρκετά είδη μαρμάρου, όχι όλα υψηλής ποιότητας. Όπως επισημαίνει ο κ. Ηλίας Ανδρεόπουλος, το κτίριο του Πολυτεχνείου, ή έστω η αποκατεστημένη γωνία της Στουρνάρη, θα πρέπει να φωταγωγηθεί.
«Θα είναι ένας τρόπος σχετικής προστασίας του έργου που μόλις παραδώσαμε».
Καθημερινή πηγή.
Bookmark and Share