- Τη νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση και απέστειλε στο Brussels Group παρουσίασαν, το απόγευμα της Τετάρτης, οι Financial Times.
Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, η λίστα...των μεταρρυθμίσεων εκτείνεται σε 26 σελίδες.
«Εχω στα χέρια μου τη νέα, 26 σελίδων, λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης» έγραψε στο Twitter ο διευθυντής του Γραφείου Βρυξελλών των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.
Ο ίδιος συνόδευσε το tweet του από την παρακάτω εικόνα.
Στο αναλυτικό ρεπορτάζ όπου εξηγούνται τα μέτρα της Λίστας Βαρουφάκη (η επιστολή έχει έκταση 26 σελίδων) αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε διαφόρων μορφών σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της απάτης, από τα οποία θα προκύψει και ο κύριος κορμός των εσόδων. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.
«Ο κυριότερος σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να "ξεκλειδώσει" την άμεση χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή του εγγράφου. «Η Ελληνική Δημοκρατία, θεωρεί ότι είναι περήφανο και αναπόσταστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».
Παρά το ότι η υποβολή της νέας λίστας μέτρων σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αθήνας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Θεσμών, εν τούτοις η λίστα της Τετάρτης μοιάζει πολύ με εκείνη που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και συμπληρώνει πως και τα νέα μέτρα «αποτυγχάνουν ως προς το να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα στα οποία έχουν εστιάσει οι ελεγκτές, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».
Ζητούν νομοθέτηση μέτρων και μετά εκταμίευση οι δανειστές
Σε καλό κλίμα, όπως έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε το Euroworking Group, αφού όμως νωρίτερα το πρωί, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε κείμενο 26 σελίδων στο Brussels Group με εξειδίκευση για όλα τα μέτρα.
«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, καλύτερο από ό,τι περίμενα» έλεγε η ίδια πηγή. Απέφυγε να πει όμως αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν τις 24 Απριλίου. Δεν απέκλεισε μάλιστα να απαιτηθεί και νομοθέτηση των μέτρων, πριν τυχόν εκταμίευση.
Παράλληλα οι δανειστές αυτήν τη στιγμή φαίνεται να απορρίπτουν το σενάριο τμηματικής καταβολής των δόσεων προς τη χώρα μας, έναντι παροχής 2-3 σημαντικών μέτρων, όπως ήταν η ελληνική πρόταση.
Στην ερώτηση πάντως αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να έρθουν τα χρήματα από τις δόσεις, τόσο τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές όσο και για μισθούς και συντάξεις, η ίδια πηγή περιορίστηκε να απαντήσει «κανένα σχόλιο».
Βασικές εστίες διαφωνίας που διαπιστώθηκαν με τους δανειστές είναι τα εργασιακά και η απελευθέρωση των απολύσεων και το ασφαλιστικό και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Πεδίο συνεννόησης, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πάντως στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να επιμένουν στον εισπρακτικό στόχο.
«Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με κάποιο μίνιμουμ απαιτήσεων για επενδύσεις, έστω και αν μειωθεί το τίμημα για να μην πέσει στον «κουβά» του χρέους η είσπραξη, αλλά να ενισχύσει την απασχόληση και το ασφαλιστικό» έλεγε η ίδια πηγή.
Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών έλεγαν πως «ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει επειδή είναι ένας κακός νόμος θα το κάνουμε την ώρα που μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε σωστά, ακόμα και σταδιακά. Δεν θα δημιουργήσει τρύπα, θα φέρει μικρότερα έσοδα αλλά θα καλυφθεί με ισοδύναμα, περικοπές δαπανών ή άλλα έσοδα».
**ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ
.