- Με ένα διοικητικό συμβούλιο με έντονο... συνδικαλιστικό άρωμα και βαθιά κομματικό χαρακτήρα θα βαδίσει η ΔΕΗ για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2001.
Οι κυβερνητικές επιλογές για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το τιμόνι της μεγαλύτερης ΔΕΚΟ της χώρας σηματοδοτούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική που θα εφαρμόσει στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, όπως την...έχει προαναγγείλει από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο εποπτεύων υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, στενή συνεργασία με εργαζόμενους και συνδικαλιστές και μεγαλύτερος έλεγχος συνολικά της αγοράς από το αρμόδιο υπουργείο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ, τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ενώ για πρώτη φορά από τη μετοχοποίηση της επιχείρησης, η σύνθεση των μελών του Δ.Σ. που εκπροσωπούν το Δημόσιο, έχει τόσο άμεση σύνδεση με το κυβερνών κόμμα και τόσο στενό βαθμό «συγγένειας» με τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα παντελή απουσία στελέχους της αγοράς. Από τα 6 μέλη του Δ.Σ. που προτείνει το Δημόσιο, τα 4 προέρχονται από τα «σπλάχνα» της ΔΕΗ (Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Παπαγεωργίου Χρήστος, Ανδριώτης Γεώργιος και Εμμανουήλ Κορωνιωτάκης) και τα δύο από τον πανεπιστημιακό χώρο (Γούτσος Σταύρος και Πραματιώτης Παναγιώτης), ενώ στο σύνολό τους, είτε πρόσκεινται είτε είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο μάλιστα που θα ηγούνται της διοικητικής πυραμίδας της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) και Γούτσος Σταύρος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος), υπήρξαν υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης που θα αναλάβει το «τιμόνι» της ΔΕΗ προέρχεται από τη μεσαία βαθμίδα της ιεραρχίας στελεχών της εταιρείας, ενώ ο κ. Κορωνιωτάκης, που θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, από τα κατώτερα στελεχικά κλιμάκια (τμηματάρχης), αλλά πλέον θα χρειαστεί να δώσουν εντολές στους μέχρι σήμερα προϊσταμένους τους.
Η επιλογή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΗ φέρεται ότι βασάνισε και δίχασε ταυτόχρονα την κυβέρνηση. Πρόσωπα επιλογής του Μαξίμου που προέρχονταν και από τον χώρο της αγοράς «κόπηκαν» από τον κ. Λαφαζάνη, όπως και αντίστροφα, ενώ επιλογές μεταξύ γενικών διευθυντών και υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ «κάηκαν» λόγω της συμμετοχής τους στη λίστα που, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ελάμβαναν παράνομα το οικογενειακό επίδομα των 2.000 ευρώ τον μήνα.
Ο κ. Παναγιωτάκης έχει διατελέσει διευθυντής σε τέσσερις διευθύνσεις της επιχείρησης. Το όνομά του επίσης ήταν εκτός «λίστας οικογενειακού επιδόματος», πράγμα που λειτούργησε υπέρ της επιλογής του. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακό management από το Henley University της Βρετανίας, ήταν από το 1995 διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ και μέχρι σήμερα διευθυντής Οργάνωσης, Εκπαίδευσης και Ασφάλειας Εργασίας στη θυγατρική της, ΔΕΔΔΗΕ (Δίκτυα Διανομής), καθώς και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τη διετία 1990-1991. Στο εσωτερικό της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται έμπειρος στα θέματα της επιχείρησης.
Της Χρ.Λιάγγου