Φόρο πολυτελείας... έβγαλε το Brussels Group - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Φόρο πολυτελείας... έβγαλε το Brussels Group


  • Σημαντικές αποφάσεις αλλά και βασικές διαφωνίες έχουν "κλειδώσει" στο Brussels Group, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα από 1,2% ως 1,5% για το 2015, ενώ φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο για ΦΠΑ στα νησιά - με εξαιρέσεις - και να εισάγεται φόρος πολυτελείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες...του Έθνους, στον φορολογικό "χάρτη" που σχεδιάζει η κυβέρνηση βρίσκεται και η η επιβολή ενός νέου έξτρα φόρου σε πολυτελή (όπως... πέντε αστέρων) ξενοδοχεία, κλαμπ, κοσμηματοπωλεία κ.α. και σε δημοφιλείς κοσμοπολίτικους προορισμούς στο νησιωτικό πλέγμα του Αιγαίου κατ' αρχάς.

Οι παραπάνω πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση παρουσίασε φοροεισπρακτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το πώς θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ μέσω της "κάρτας συναλλαγών" των καταναλωτών με τα καταστήματα αλλά και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. γιατρούς, υδραυλικούς κ.α.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν από το ΔΝΤ, για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα, διάφορες "αγκυλώσεις" φαίνεται πως μπαίνουν στην άκρη και ότι άπαντες συμφώνησαν πως θα εξευρεθεί το νομικό μοντέλο το οποίο επιζητεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά τις μεγάλες διαφωνίες, αυτές εντοπίζονται στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Εντούτοις -αξίζει να σημειωθεί- η χθεσινή συνεδρίαση στο Παρίσι ακούμπησε τα θέματα που αφορούν τον εργασιακό "χάρτη" και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών αφού άκουσαν για την αύξηση του κατώτατου μισθού έθεσαν το ερώτημα ότι αν και εφόσον συμφωνήσουν θα μπορεί η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος.

"Πρόοδος παρά τις διαφωνίες για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά" είναι η φράση που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες επιδιώκουν οι της κυβέρνησης να ακουστεί στο Eurogroup την Παρασκευή στη Ρίγα, διατηρώντας "βάσιμες υποψίες" ότι εκεί θα γίνει το πρώτο βήμα και για την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η μεγάλη μάχη για συμφωνία-πακέτο για τον Ιούνη θα δοθεί στις 11 Μάη, στο τακτικό Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει σε μια απόφαση με ορίζοντα τριετίας και στο νέο συμβόλαιο με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση οι συζητήσεις συνεχίζονται σε "κλίμα προόδου" για τέταρτη ημέρα στο Παρίσι.

Η σημερινή συνάντηση ξεκινά 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με την προοπτική να ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group στις Βρυξέλλες αύριο Τετρτη.

Προβλέπεται μια εφ' όλης της ύλης εξέταση των διαφορών που υφίστανται σε τομείς του προγράμματος, με στόχο την αναζήτηση μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σύγκλισης.

Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, στο Μέγαρο Μαξίμου, έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς καθώς και για τις επαφές που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Bookmark and Share