- Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα είναι σε θέση να ικανοποιεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, ωστόσο είναι πολύ πιθανό η χώρα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις ενόψει και της πληρωμής της 12ης Μαΐου προς το ΔΝΤ που ανέρχεται σε 763 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ελλάδα... θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ μέχρι τα τέλη Απριλίου (είτε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ή στις συμπληρωματικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν την προσεχή εβδομάδα), εξασφαλίζοντας αρκετή χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, σημειώνει η επενδυτική, το πιθανότερο είναι ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί μέχρις ότου Ελλάδα – πιστωτές φτάσουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεγαλύτερες πληρωμές προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Ως την πλέον κρίσιμη ημερομηνία για το εγγύς μέλλον, η Goldman "δείχνει" την 24η Απριλίου, ημέρα κρίσιμη, όπως λέει, για την εξασφάλιση ή μη από πλευράς Ελλάδας της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Το πιθανότερο σενάριο, αναφέρει, είναι ότι η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα της επιτρέψει να λάβει αρκετά κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ενώ έτσι θα της δοθεί και παραπάνω χρόνος για να διαπραγματευτεί πάνω σε μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία παροχής ρευστότητας. Ακόμα λοιπόν κι αν επιτευχθεί συμφωνία στις 24/4 η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Goldman, θα συνεχίσει να διακατέχεται από αβεβαιότητα, μέχρις ότου επιτευχθεί μια πιο μακρόπνοη συμφωνία. Η τελευταία είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα ενόψει των δύσκολων αποπληρωμών του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου.
Ως βασικό κίνδυνο, η έκθεση αναφέρει τη διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA από πλευράς ΕΚΤ. Ο εν λόγω μηχανισμός κράτησε στον αφρό τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τη στιγμή που η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Εάν σταματήσει η ροή χρηματοδότησης από τον ELA, πιθανότατα οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να καταφύγουν σε κεφαλαιακούς ελέγχους, κάτι που θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο Grexit. Η Goldman θεωρεί ότι η ΕΚΤ περιμένει ένα "πολιτικό σήμα" και δεν αναμένεται να κινηθεί αυτοβούλως. Ωστόσο, αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και αίτημα για κεφαλαιακούς ελέγχους.
Από αγοραίας πλευράς, θεωρούμε ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης θα ήταν θετική για τα assets που εμπεριέχουν ρίσκο, ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι κίνδυνοι μια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η μετάδοση των συνεπειών σε άλλες χώρες θα ήταν περιορισμένη, ενώ αν οι Έλληνες καταθέτες είχαν απώλειες, οι καταθέτες σε άλλες τράπεζες της ευρωπεριφέρειας θα μετακινούσαν τα χρήματά τους σε χώρες όπως η Γερμανία. Το γεγονός αυτό θα έκανε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πώληση ομολόγων για να συγκεντρώσουν ρευστό, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για σπιράλ αρνητικών επιδράσεων.
Συνολικά, η επενδυτική παραμένει αισιόδοξη ότι θα πρυτανεύσει ο πραγματισμός. Η ελληνική κοινή γνώμη εξακολουθεί να θέλει την παραμονή στην Ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση ήρθε στα πράγματα με την εντολή να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό, καταλήγει η Goldman, περιμένουμε ότι θα υπάρξει λύση, αν και οι κίνδυνοι αναμένεται να αυξηθούν.