Προς "έξυπνες συμβάσεις εργασίας" με φορολογικά κίνητρα ...για να επέλθει συμφωνία στα εργασιακά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Προς "έξυπνες συμβάσεις εργασίας" με φορολογικά κίνητρα ...για να επέλθει συμφωνία στα εργασιακά.

  • Τη δημιουργία ενός μοντέλου «έξυπνων συμβάσεων» επεξεργάζονται σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στο Brussels Group οι εκπρόσωποι των «θεσμών» (πρώην "Τρόικα") σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τα εργασιακά που υπάρχουν από την ελληνική πλευρά.


Το μοντέλο αυτών των συμβάσεων θα προωθηθεί ως αντίβαρο στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα μπορούν να το αξιοποιούν οι επιχειρήσεις εκείνες που θα... δεσμεύονται ότι δεν πραγματοποιήσουν απολύσεις, αλλά αντίθετα θα προβούν σε προλήψεις. Αυτό που θα κερδίζουν, είναι φορολογικές ελαφρύνσεις, έτσι ώστε να περιορίζεται η λειτουργική δαπάνη τους.

Για να προκύψει βέβαια ένα τέτοιο μοντέλο συμβάσεων, θα πρέπει να αποφαίνεται ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ουσιαστικά, το σώμα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού, αφού θα εξετάζει όλα τα δεδομένα, θα μπορεί να διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση μπορεί να κάνει χρήση αυτής της μορφής των συμβάσεων για να πετύχει μείωση του λειτουργικού της κόστους. Παράλληλα όμως, θα συνδράμει στον περιορισμό της ανεργίας, γεγονός που θα αποτελεί πολλαπλό όφελος για την Πολιτεία. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίζεται το μητρώο των ανέργων του ΟΑΕΔ, άρα και οι παροχές που λαμβάνουν, ενώ την ίδια στιγμή θα αυξάνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της αύξησης στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Η ελληνική πλευρά, φαίνεται να εξετάζει σοβαρά τη συγκεκριμένη προσθήκη στο νόμο για τα εργασιακά, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου. Για το λόγο αυτό ήδη από σήμερα, ο αρμόδιους υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, έχει μεταβεί στη Γενεύη, για σειρά συναντήσεων με επιτελικά στελέχη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Η λύση των «έξυπνων συμβάσεων» καλύπτει και τη δέσμευση Τσίπρα, όπως εκφράστηκε στην κοινή δήλωση προ ημερών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση αναφέρθηκε ρητά ότι «υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από το ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Bookmark and Share