Ιρλανδία: Το «γαλατικό χωριό» που καταψήφισε τους γκέι γάμους... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ιρλανδία: Το «γαλατικό χωριό» που καταψήφισε τους γκέι γάμους...


  • H καθολική Iρλανδία με την ψήφο των πολιτών της έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα η πλειοψηφία σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας ήταν ευρύτατη υπέρ του «ναι».


Αν όμως κοιτάξει κανείς τον εκλογικό χάρτη, θα εντοπίσει μια...«νησίδα», όπου κέρδισε το «όχι».

Πρόκειται για την περιφέρεια του Ροσκόμον, σχεδόν στη κεντρική Ιρλανδία, όπου κέρδισε το «όχι» με ποσοστό 51%.

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει στους Irish Times ένας ντόπιος, ο Πάτσι ΜακΓκάρι, ο οποίος είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας. Τίτλος του άρθρου του: «Δεν είναι εύκολο να είσαι ψηφοφόρος του 'ναι' στο Ροσκόμον».

Εξηγεί λοιπόν μια σειρά από γεγονότα, που πάντοτε διαφοροποιούσαν το Ροσκόμον από την υπόλοιπη χώρα: Δεν έστειλε ποτέ τους ίδιους βουλευτές για δεύτερη θητεία στη Βουλή, «παράδοση» που κρατά από την ίδρυση της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ήταν όμως η πρώτη περιφέρεια που εξέλεξε βουλευτή του Sinn Féin. Αυτό ήταν αρκετά επαναστατικό, αν σκεφτεί κανείς ότι έγινε πολύ νωρίς στην ταραγμένη ιστορία της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

Είναι όμως και η πλέον αγροτική περιοχή της χώρας με πολύ μικρές κοινότητες. Η μεγαλύτερη πόλη, το Ροσκόμον έχει πληθυσμό κάτι παραπάνω από 5.000.

Παράλληλα, έχει και περίεργη σύνθεση πληθυσμού: πολλούς ανήλικους -που δεν ψηφίζουν- και πολλούς συνταξιούχους. Η ομάδα 18-65 ετών είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι νέοι άνω των 18 ετών, όπως λέει ο δημοσιογράφος, φεύγουν προς αναζήτηση εργασίας σε άλλα μέρη της χώρας ή και εκτός Ιρλανδίας. Προφανώς δεν είναι αρκετά ελκυστικό να γίνουν αγρότες.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια υπάγεται σε καθολική επισκοπή, οι επικεφαλής της οποίας έδωσαν μεγάλη μάχη για να μην ψηφιστούν οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών.

«Αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι πραγματικά εντυπωσιακό που βρέθηκαν 17.615 πολίτες να ψηφίσουν 'ναι' στους γάμους. Μόλις 1.029 λιγότεροι από αυτούς που ψήφισαν 'όχι'. Και υπό αυτές τις συνθήκες, είμαι περήφανος που είμαι ένας από αυτούς» καταλήγει.
Bookmark and Share