Ακατανόητη είναι η σπουδή με την οποία εξαφανίστηκαν από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες οι διήμερες συγκρούσεις του Σαββάτου και της Κυριακής στην ΠΓΔΜ, στο Κουμάνοβο.
Στις συγκρούσεις αυτές έπεσαν νεκροί 14 πολίτες και 8 αστυνομικοί, αριθμός τρομακτικός για μια χώρα που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση!
Ενα ρεπορτάζ όλο κι όλο έκαναν η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» της Γερμανίας και η γαλλική... «Λε Μοντ», δύο οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ενώ οι αμερικανικοί «Τάιμς της Νέας Υόρκης» υποτίθεται ότι «κάλυψαν» τους φόνους 22 ανθρώπων με ανταλλαγή πυρών επί δύο μέρες με ένα... μονόστηλο πέντε πόντων!!!
Σάββατο, 9 Μάη, τα χαράματα ξέσπασαν οι μάχες στο Κουμάνοβο που έχει μεγάλο αλβανικό πληθυσμό, μετά από επιδρομή ένοπλη της αστυνομίας των Σκοπίων εναντίον Αλβανών που υποτίθεται ότι ήταν τρομοκράτες.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Ερβάν Φουερέ, είχε πει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι: «Αυτοί μπορούν ακόμη και να στήσουν βίαια επεισόδια και ταραχές και να κατηγορήσουν την αντιπολίτευση».
Ηξερε τι έλεγε ο πρώην αντιπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια. Δεν πήγε, βέβαια, το μυαλό του σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Αλβανών με 22 νεκρούς.
Ο Φουερέ ήξερε όμως ότι την Τρίτη 5 Μαΐου, στα Σκόπια, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, όλοι τους Σλαβομακεδόνες, είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία.
Ξέρει επίσης ότι την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, οργανωμένη από την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών του Ζόραν Ζάεφ.
Η χώρα συγκλονίζεται εδώ και μήνες από το μεγαλύτερο εσωτερικό πολιτικό σκάνδαλο από την ίδρυσή της ως ανεξάρτητου κράτους.
Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ έχουν δώσει στους σοσιαλιστές εκατοντάδες υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτικών που δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα VMRO.
Εκατοντάδες πολιτικά πρόσωπα μπλέκονται στην υπόθεση και δεν αποκλείεται καθόλου η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ακόμη και να ανατραπεί λόγω της υπόθεσης αυτής. Με δεδομένες αυτές τις δυσκολίες του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, οι ευρωπαϊκές τουλάχιστον εφημερίδες τον καταγγέλλουν ελάχιστα συγκαλυμμένα ως υπεύθυνο για τη σφαγή.
«Θανάσιμη κίνηση αντιπερισπασμού;» είναι π.χ. ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων: «Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες στα Σκόπια κάνουν την υπόθεση ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι κάνει στο Κουμάνοβο μια κυνική κίνηση αντιπερισπασμού».
Οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δημοσιεύουν δήλωση του πολιτικού ερευνητή Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ του Λόντον Σκουλ οβ Ικονόμικς (LSE), ο οποίος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση (Γκρούεφσκι) είναι ικανή να σκηνοθέτησε την επίθεση για να παραμείνει στην εξουσία»!
Την ίδια άποψη προβάλλει και η γαλλική «Λε Μοντ», η οποία γράφει: «Τα γεγονότα αυτά λαμβάνουν χώρα πάνω απ' όλα σε ένα πλαίσιο πολιτικής κρίσης άκρως οξυμένης, το οποίο ώθησε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να δουν στις συγκρούσεις μια χειραγώγηση οργανωμένη από την εξουσία».
Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με τρεις μεγάλες χώρες (τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία) που οι μυστικές τους υπηρεσίες με μεγάλη άνεση μπορούν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις μιας «πολιτικά πρωτόγονης» χώρας σαν την ΠΓΔΜ, είναι βέβαιο ότι τα ταυτόσημα κατ' ουσίαν δημοσιεύματα εδράζονται στη βεβαιότητα των αντίστοιχων κυβερνήσεων για τους ενόχους.
Σιγά μην έπαιρναν τοις μετρητοίς οι Γερμανοί, οι Αγγλοι και οι Γάλλοι τους ισχυρισμούς της σκοπιανής αντιπολίτευσης και βάσιζαν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που κατεξοχήν ενημερώνουν τις αστικές τους τάξεις, στο τι λένε οι... σοσιαλιστές της ΠΓΔΜ!
Προκαλεί επίσης τρομερή εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» για το θέμα, όταν οι ΗΠΑ ελέγχουν τα πάντα στην ΠΓΔΜ - και όχι μόνο από τη σκοπιά της δυνατότητας υποκλοπής κάθε είδους ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Αρχίζει να μας δημιουργείται η αίσθηση ότι το κεφάλι του Γκρούεφσκι από πολιτική σκοπιά δεν στέκεται πλέον πολύ καλά πάνω στους ώμους του...
Του κ.Γ.Δελαστίκ