«Σύγκρουση» Κίνας-ΗΠΑ για τη Νότια Σινική Θάλασσα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Σύγκρουση» Κίνας-ΗΠΑ για τη Νότια Σινική Θάλασσα


  • Σαφές μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητές της στα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας έστειλε το Πεκίνο, μετά από τη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.


Απαντώντας στις παροτρύνσεις του κ. Κέρι να υπάρξουν...προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Κίνας και των θαλάσσιων γειτόνων της, ο κ. Γουάνγκ απάντησε πως η βούληση του Πεκίνου να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην περιοχή είναι «σκληρή σαν πέτρα».

Η Κίνα έχει αφιερώσει τεράστια μέσα για την τεχνίτη επέκταση των νησίδων Σπράτλι (Νάσα στα κινέζικα) που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της στα διαφιλονικούμενα νερά, με τον κ. Γουάνγκ να σημειώνει πως η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι αυτά τα έργα «εμπίπτουν απολύτως στα κυριαρχικά δικαιώματά της».

Η δράση της Κίνας όμως έχει θορυβήσει γειτονικές χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, που επίσης διεκδικούν την επίμαχη περιοχή και τον υποθαλάσσιο πλούτο της. Η Ουάσιγκτον έχει αποφύγει να τοποθετηθεί υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, όμως έχει διαμηνύσει πως το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει την «κατασκευή» κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω της τεχνίτης επέκτασης νησιών.

Ο κ. Κέρι πάντως απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που θέλει τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν την αποστολή στρατιωτικών σκαφών ή αεροσκαφών σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τα Σπράτλι, με στόχο να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Αξιώσεις στην Νότια Σινική έχουν επίσης η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Η διεκδικητικότητα του Πεκίνου στη Νότια, αλλά και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, αποτελεί ένα από τα μεγάλα σημεία τριβής μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι η ακμή του κινεζικού γίγαντα αμφισβητεί το status quo στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, και έρχεται επίσης σε σύγκρουση με τις βλέψεις συμμάχων της Αμερικής στην περιοχή.

Πέραν της αλιείας, στη Νότια Σινική εκτιμάται πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Bookmark and Share