"Γιατί ο Πούτιν νοιάζεται ποιός κυβερνά την πΓΔΜ;" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

"Γιατί ο Πούτιν νοιάζεται ποιός κυβερνά την πΓΔΜ;"


  • Ευρωπαϊκό δάκτυλο βλέπουν πίσω από την πολιτική κρίση στη ΠΓΔΜ οι Ρώσοι ηγέτες, οι οποίοι μετά τις εντάσεις στην Ουκρανία, στρέφουν την προσοχή τους και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, στο μικρό γειτονικό μας κράτος που αριθμεί μόλις 2 εκατ. ανθρώπους.


"Η χώρα φτιαγμένη από τα συντρίμμια της Γιουγκοσλαβίας, πασχίζει με τη... διαφθορά και τις ενθικιστικές εντάσεις. Ο πρωθυπουργός της χωρας και η κυβέρνησή του, που έχουν εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών, στηρίζουν τα σχέδια για τη δημιουργία του ρωσικού αγωγού και τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των Σκοπίων στην Ευρώπη" γράφει το Bloomberg.

Όμως, η Ρωσία κατηγορεί τώρα τη Δύση ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας.

"Δεν έχω αποδείξεις αλλά είναι μια λογική υποψία. Εάν κοιτάξει κανείς την γεωγραφία της περιοχής, η ΠΓΔΜ, είναι το καλύτερο μέρος για την κατασκευή του νέου ενεργειακου project της περιοχής, τον λεγόμενο Turkish Stream" , αναφέρει ο Vladimir Chizhov, Ρώσος πρέσβης στην Ε.Ε.

Μέρος του εν λόγω έργου είναι και ο περίφημος ελληνικός αγωγός, για τον οποίο υπηρξε συνάντηση μεταξύ του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη και του επικεφαλής της Gazprom, Α. Μίλερ.

"Για να φτάσει η Gazprom στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, η Ρωσία θα πρέπει να περάσει αγωγό από την Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στο κέντρο μιας ρωσικής διπλωματικής επίθεσης" υποστηρίζει η συμβουλευτική Stratfor.

Όμως το έργο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αφού θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους εσωτερικούς κανονισμούς της Ε.Ε.

"Μου φαίνεται παραταβηγμένο να συζητάμε για έναν αγωγό που βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά. Παραμένει μεγάλο ερωτηματικό εάν θα συμβεί όντως" τονίζει ο Nikola Dimitrov, ερευνητής στην Hague Institute for Global Justice και πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ολλανδία.
Bookmark and Share