ΗΠΑ: Στη Γερουσία οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΗΠΑ: Στη Γερουσία οι επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας


  • Τέσσερις ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα στα μέλη του Κογκρέσου
  • Συμφώνησαν για τις πολύ σοβαρές συνέπειες παγκοσμίως και εκτίμησαν πως ένα Grexit δεν είναι απίθανο


Στην Τραπεζική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Διεθνούς Εμπορίου της Γερουσίας συζητήθηκαν χθες βράδυ οι επιπτώσεις μίας... ελληνικής χρεοκοπίας για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή κατέθεσαν τέσσερις ειδικοί – ο Μάθιου Σλότερ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Τακ, η Κάρμεν Ράινχαρντ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και οι ερευνητές του ινστιτούτου Peterson Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ και του American Enterprise Institute Ντέσμοντ Λάχμαν.

Αν και διαφώνησαν για τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στον υπόλοιπο κόσμο, όλοι περιέγραψαν με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα. Κανείς δεν αμφέβαλε ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πιθανή, ωστόσο ο κ. Κίρκεγκααρντ εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία διότι διαφορετικά, όπως είπε, «οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα».

Όπως εκτίμησε ο κ. Σλότερ, μία χρεοκοπία μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με απρόβλεπτες συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και μία νέα παγκόσμια χρημαοικονομική κρίση, κατά το παράδειγμα της Lehman Brothers. Ο κ. Λάχμαν τόνισε ότι αν και μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη, αν την ακολουθούσε αργότερα η Ιταλία αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρωζώνης. Ο ίδιος τάχθηκε εναντίον της αποτυχημένης πολιτικής της λιτότητας που ακολουθείται στην χώρα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα είχε για τη Δύση μία στροφή της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία – που πάντως οι κ.κ. Ράινχαρντ και Κίντεργκααρντ τόνισαν ότι δεν είναι σε θέση να βοηθήσει οικονομικά την χώρα.

Η κυρία Ράινχαρντ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι η απόσταση μεταξύ της de facto (έμπρακτης) και της de jure (νομικής) χρεοκοπίας είναι πολύ κοντά. Πάντως, τόνισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ θα ήταν έμμεσες, μέσω της ανατίμησης του δολαρίου λόγω της αναστάτωσης στις αγορές και του περιορισμού της ζήτησης για τα αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, γερουσιαστής Μαρκ Κιρκ, δήλωσε ότι ήθελε να συγκαλέσει την Επιτροπή για το θέμα της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, και θύμισε ότι οι αποζημιώσεις που απαιτήθηκαν από τη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έπαιξαν ρόλο στο ξέσπασμα της Μεγάλης Ύφεσης και του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Χαρακτηριστική ήταν δε η εκτίμηση ότι μία χρεοκοπία θα οδηγήσει και σε πολιτική αστάθεια στην χώρα, ενώ η οικονομική κατάσταση παραλληλίσθηκε με την αντίστοιχη πριν την χρεοκοπία της Αργεντινής και της Ρωσίας.
Bookmark and Share