- Μετά από τέσσερις και πλέον μήνες διαβουλεύσεων, η ώρα της αλήθειας για όλους τους εμπλεκόμενους πλησιάζει. Η εμφάνιση της κοινής θέσης των τριών θεσμών απέναντι στην Αθήνα είναι θέμα χρόνου.Για την ακρίβεια ημερών...
Το άρθρο του πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα Le Monde από άλλους χαρακτηρίσθηκε δείγμα απελπισίας πριν από τη μεγάλη 180 μοιρών στροφή και από άλλους δείγμα αντίστασης απέναντι στην... Α. Μέρκελ.
Ποια από τις δύο ερμηνείες είναι η σωστή θα το μάθουμε όταν έλθει η ώρα.
Προς το παρόν εκείνο που μετράει είναι τα γεγονότα.
Δυστυχώς, ακόμη μία φορά γίναμε μάρτυρες λανθασμένης πληροφόρησης από την ελληνική πλευρά.
Κι αυτό γιατί κανένα προσχέδιο συμφωνίας δεν είχε ξεκινήσει να γράφεται από τους θεσμούς όπως διέδιδαν αξιωματούχοι εδώ και καιρό, με βάση την άλλη πλευρά.
Ούτε συνάντηση του Brussels Group έγινε το Σάββατο όπως οι δικοί μας διέδιδαν την ίδια μέρα, πιθανόν συγχέοντάς τη με κάποιες «τεχνικές συναντήσεις» κλιμακίων, όπως τις αποκαλούσε η άλλη πλευρά.
Ούτε υπήρξε συμφωνία σε κάποιο θέμα με τους θεσμούς, όπως πάλι διέδιδε η ελληνική πλευρά το Παρασκευοσαββατοκύριακο, για να αλλάξει τροπάρι τη Δευτέρα.
«Η ίδια ιστορία πάλι και πάλι. Ισχυρισμοί περί προόδου (στις διαπραγματεύσεις) που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα» τόνιζε εκπρόσωπος των δανειστών όταν ρωτήθηκε σχετικά.
«Γιατί ο κόσμος συνεχίζει να παίρνει αυτούς τους ισχυρισμούς (περί σύγκλισης απόψεων) στα σοβαρά;» ήταν ο επίλογος.
Φυσικά, όλοι οι θεσμοί δεν τηρούν την ίδια στάση απέναντι στα ελληνικά ζητήματα.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται πιο διαλεκτική απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με το ΔΝΤ.
Αλλωστε, αν ήταν μόνο στο χέρι της Κομισιόν, η τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είχε κλείσει από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2014.
Όπως είναι φυσικό, οι δανειστές προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις εσωτερικές διαφωνίες τους, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες διαφορές τους είναι μικρές σε σύγκριση με τις μεγάλες που εξακολουθούν να έχουν με την ελληνική πλευρά.
Κι αυτό παρότι παραδέχονται μια μικρή πρόοδο σε επίπεδο Brussels Group τις τελευταίες μέρες.
Τι θα πρέπει να περιμένουμε;
Είναι πιθανό οι 3 θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή και να την παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση «σε μία μέρα ή δύο» χωρίς να είναι 100% σίγουρο, τόνιζαν χθες το βράδυ, με τη συνάντηση των ηγετών στο Βερολίνο σε εξέλιξη.
Όλα αυτά δεν αποκλείουν το γεγονός η Κομισιόν να έχει ήδη στείλει έγγραφο στην Αθήνα με προτάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα σε bullet points, όπως λέει πηγή από την Αθήνα.
Είναι ένα έγγραφο που δεν είναι ακριβώς προσχέδιο συμφωνίας, αλλά αναφέρεται σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ με τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ σε συντελεστή ΦΠΑ ίσο με 23%.
Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο χρόνος τελειώνει με την Αθήνα να έχει στραμμένα τα μάτια τόσο στο Βερολίνο όσο και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη-Πέμπτη.
Συμπερασματικά: οι διαφορές με τους δανειστές παραμένουν μεγάλες και όλοι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τη συμφωνία που θα προτείνουν.
Dr. Money