Απαιτήσεις-μαμούθ διεκδικεί ο εργολάβος του Μετρό Θεσσαλονίκης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Απαιτήσεις-μαμούθ διεκδικεί ο εργολάβος του Μετρό Θεσσαλονίκης


  • Την ίδια στιγμή που στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν πως αρχίζουν οι συζητήσεις για επανεκκίνηση του έργου, η κοινοπραξία υπό την ΑΕΓΕΚ εμφανίζεται να διεκδικεί 667 εκατ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει τον αρχικό προϋπολογισμό!


Στα 667 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον απολογισμό της ΑΕΓΕΚ  (που ηγείται του σχήματος) για το πρώτο... τρίμηνο του 2015, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του βαλτωμένου έργου προσέγγιζε τα 800 εκατ. ευρώ!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, δηλώνει πως από αυτή την εβδομάδα αρχίζουν διαπραγματεύσεις για επανεκκίνηση του έργου.

Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων απαιτήσεων, που θα κριθούν από τη διαιτησία η οποία πρόκειται να εκδώσει τις αποφάσεις μέχρι τέλος του χρόνου, «αφορούν σε απαιτήσεις της AΕΓΕΚ Κατασκευαστική, «η οποία ως Leader της αναδόχου κοινοπραξίας και το μέλος που έχει αναλάβει την εκτέλεση του μεγαλύτερου τμήματος των έργων πολιτικού μηχανικού του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχει εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος του πιστοποιημένου έργου». Στην ίδια κοινοπραξία συμμετέχουν και οι ιταλικές Impregilo και Ansaldo.

Μέχρι σήμερα το διαιτητικό δικαστήριο έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων, κάποιες από τις οποίες «κάνουν δεκτές εν μέρει απαιτήσεις της αναδόχου κοινοπραξίας», ενώ κάποιες άλλες είναι υπέρ της Αττικό Μετρό που εποπτεύει το έργο.

Το μετρό Θεσσαλονίκης έπρεπε να παραδοθεί από τα τέλη του 2012, αλλά σήμερα ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί. Μάλιστα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της κύριας γραμμής, η Αττικό Μετρό προκήρυξε και ανέθεσε την επέκταση προς την Καλαμαριά, έργο το οποίο επίσης καθυστερεί. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει στοιχεία για το τι θα πράξει η κυβέρνηση ώστε να κρίνει αν θα χρηματοδοτήσει το μετρό Θεσσαλονίκης από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της AΕΓΕΚ, οι ευθύνες ανήκουν στην Αττικό Μετρό (άλλα λέει η διοίκηση της τελευταίας) γεγονός που κατά την τεχνική εταιρεία «επιβεβαιώθηκε και από σχετική απόφαση του αρμοδίου Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ανέλαβε την επίλυση διαφορών που ανέκυψαν μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και του ΚτΕ (σ.σ. Κυρίου του Έργου, δηλαδή της Αττικό Μετρό), το οποίο έκρινε ότι την 1η Δεκεμβρίου 2014 παρήλθε, για λόγους που δεν ανάγονται στη σφαίρα ευθύνης της αναδόχου, η οριακή προθεσμία κατασκευής του έργου, μέχρι την οποία είναι υποχρεωμένος ο ανάδοχος, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων, να εκτελεί έργο.

Κατόπιν της εκδοθείσας κατά τα ανωτέρω απόφασης η ανάδοχος κοινοπραξία υπέβαλε στον ΚτΕ, ως είχε το δικαίωμα κατά τους όρους της τελευταίας νομοθεσίας, αίτηση διάλυσης της σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία απερρίφθη από τον ΚτΕ και η σχετική διαφωνία έχει αχθεί προς επίλυση από το αρμόδιο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο δεν έχει ακόμη συσταθεί».

Στην τεχνική εταιρεία, όπως και στην κυβέρνηση, αφήνουν, πάντως, μια χαραμάδα αισιοδοξίας: «Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είτε δηλαδή εξεύρεσης από κοινού με τον ΚτΕ πρόσφορων λύσεων για τη συνέχιση των εργασιών του υπόψη έργου από την ανάδοχο κοινοπραξία με από κοινού συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε διάλυσης της σύμβασης, η Διοίκηση εκτιμά ότι η αρνητική οικονομική θέση, η οποία εμφανίζεται προς το παρόν σε επίπεδο της εταιρίας ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ +1,67% Κατασκευαστική, θα καλυφθεί πλήρως, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτέρως σημαντικές υφιστάμενες απαιτήσεις από τις διαφορές μεταξύ του συμβατικού τιμήματος και του απολογιστικά προσδιορισμένου κόστους».

Του κ.Φ. Κόλλια
Bookmark and Share