Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια οριστική λύση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια οριστική λύση


  • Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μπει τέλος μια και καλή στον επικίνδυνο κύκλο που άρχισε το 2008, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.


H πρόταση που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνει τον κοινό τόπο του αποτελέσματος των...  διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε:

Η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει ξεκάθαρη δέσμευσης και στο ζήτημα του χρέους, διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.
«Δεν χρειαζόμαστε απλά μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια οριστική λύση που θα βάλει τέλος στη συζήτηση για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «τον εξέπληξε δυσάρεστα»: δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθειά μας για μια έντιμη λύση, θα γινόταν αντιληπτή ως αδυναμία και ότι «οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες» θα πίστευαν ότι θα υπήρχαν βουλευτές στην ελληνική Βουλή που θα ψήφιζαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%.
Οι προτάσεις των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις.
«Θεωρώ καθήκον να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προτού πάρω τις αποφάσεις μου»
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα υποτάξουν έναν λαό, θα πέσουν έξω» και αυτό δεν είναι απειλή, αρκεί να ακούσει κανείς τον κόσμο έξω: μας ζητά να μην υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
«Πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, γιατί είναι πλέον σαφές στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία στις ανάγκες και των υπολοίπων εταίρων, με αδιαφορία στους κανόνες που διέπουν την νομισματική ένωση, με αδιαφορία σε όσα και η κοινή γνώμη άλλων μελών ζητά στις χώρες τους. Δεύτερον -και ίσως και σημαντικότερο- γιατί παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων μηνών, αντέξαμε. Επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό, γιατί έχει γίνει σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις, επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό.»
Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη, ο χρόνος λιγοστεύει για όλους. Η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς είναι η μόνη βιώσιμη.
Συνόψισε με τους έξι άξονες για συμφωνία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προστασία συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος για τα χαμηλότερα στρώματα, αναδιάρθρωση του χρέους και προστασία των εργασιακών σχέσεων σε διαβούλευση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε:

«Είναι όμως βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες και όσο θα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία, πως θα ακουστούν πολλά. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία, σύνεση, σωφροσύνη, κοινωνική και πολιτική στήριξη για την επίτευξη του εθνικού στόχου, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και είναι τώρα η ώρα της ευθύνης για όλους, βεβαίως πρωτίστως για την κυβέρνηση αλλά και για όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Και για την αντιπολίτευση. Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια αφήνοντας κατά μέρους, σε αυτές στις κρίσιμες στιγμές, τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας.»

Αυτή κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει ποτέ μνημόνιο

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους, λέγοντας αρχικά ότι από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης «διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο».

«Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάται άδικα, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν δίνουμε μία σκληρή μάχη, είναι γιατί δεν υπογράφουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως εσείς» είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας, απευθυνόμενος στη ΝΔ, πως «τους δικούς σας λογαριασμούς προσπαθούμε να κλείσουμε, και για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη ημέρα».
«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «καταγράφω την άρνησή σας να αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των θεσμών» καθώς και την άρνησή σας -όπως είπε- να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πλάνη το ότι επιδεινώθηκε η θέση της χώρας, όπως πλάνη χαρακτήρισε το λεγόμενο success story.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να κλείσουμε τους λογαριασμούς σας, δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την αναδιάρθρωση του χρέους» είπε.

«Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου» επανέλαβε.

Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Bookmark and Share