- Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης απέτυχε στις περισσότερες πτυχές της.
- Η χώρα σε πρωτοφανή διεθνή απομόνωση
Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές δεσμευόμενος για μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ, υποσχόμενος κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, μείωση των φόρων...
Μετά από πέντε μήνες ακόμη και η δική του πρόταση για συμφωνία περιλαμβάνει βαρύτερα μέτρα από εκείνα του... προγράμματος που εφαρμόζονταν και προφανώς τα μέτρα που θα ακολουθούσαν με βάση το περίφημο e-mail Χαρδούβελη.
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης απέτυχε στις περισσότερες πτυχές της. Αντί μιας καλύτερης συμφωνίας έχει φέρει δυο χειρότερες, τη δική της και των δανειστών.
Η χώρα περνά μια πρωτοφανή διεθνή απομόνωση η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να κυοφορήσει τραγικές όχι μόνο οικονομικές ακόμη και εθνικού χαρακτήρα συνέπειες.
Στην κοινή γνώμη πολλών ευρωπαϊκών χωρών αυξάνεται η πεποίθηση πως η Ελλάδα πρέπει να πιεστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και ενδεχομένως την Ε.Ε.
Χωρίς υφεσιακά μέτρα η οικονομία έχει περάσει σε ύφεση...
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει "ξύσει" μέχρι και τα "παγκάρια" για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε όλες τις άλλες υποχρεώσεις.
Από τις τράπεζες έχουν φύγει πάνω από 35 δισ. ευρώ και έχουν δημιουργηθεί νέα "κόκκινα δάνεια", κατάσταση που θα έχει επιπλέον οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να "μπλοφάρει" ή να αναπροσανατολίσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας παίζοντας το χαρτί της Ρωσίας, της Κίνας των BRICS κλπ. Όλα τα μηνύματα ήταν πως η Ελλάδα έχει αξία σαν μέλος της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Ποτέ άλλοτε καμιά κυβέρνηση δεν έχει πέσει περισσότερο έξω σε όλες τις εκτιμήσεις (έστω στις περισσότερες). Σαν επιστέγασμα αυτής της αποτυχίας προκρίνει την αποποίηση των ευθυνών μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα
Με την προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας προσπαθεί να αποποιηθεί τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Το δημοψήφισμα είναι στα όρια της νομιμότητας γιατί: τυπικά αφορά δημοσιονομικό θέμα, αν δεχόμαστε δηλ. νέους φόρους και περικοπές που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν οι προτεινόμενες συμφωνίες και από τις δυο πλευρές.
Θα γίνει σε μια εβδομάδα, χρονικό διάστημα που είναι δύσκολο ο μέσος ψηφοφόρος να ακούσει με ηρεμία όλες τις πλευρές και να αποφασίσει με βάση τα πιθανά πραγματικά διακυβεύματα γι’ αυτόν και τα παιδιά του.
Αποτελεί ερωτηματικό αν ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να οργανώσει ένα αξιόπιστο δημοψήφισμα σε πέντε εργάσιμες ημέρες.
Οι όροι με τους οποίους τίθεται το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι θολοί και αμφισβητούμενοι και κατά συνέπεια ακόμη και αν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα εύκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.
Οι έκτακτες συνθήκες...
Ας υποθέσουμε ότι θα ξεπεραστούν όλα τα συνταγματικά, πολιτικά και ηθικά εμπόδια και την επόμενη Κυριακή πάμε σε δημοψήφισμα.
Το αποτέλεσμα θα κριθεί εκτός από το αδυσώπητο δίλημμα: αποδοχή ή όχι δημοσιονομικών μέτρων και από τις έκτακτες συνθήκες που έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται.
Ο φόβος των capital controls έχει δημιουργήσει ήδη από το βράδυ του Σαββάτου συνθήκες αδιαχώρητου στα ΑΤΜ.
Αν υπάρξουν capital controls γρήγορα οι συνθήκες πανικού θα μεταδοθούν στα πρατήρια καυσίμων και τα σούπερ μάρκετς και την υπόλοιπη οικονομία.
Σε συνθήκες πανικού ποιος θα πληρώσει μισθούς στον ιδιωτικό τομέα όταν μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων καθυστερεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις για μήνες;
Σε αυτές τις συνθήκες ποιος θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους και εισφορές για να καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του επόμενου μήνα;
Όπως δείχνουν τα παραπάνω τα δεδομένα περιπλέκονται.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση ενός δημοψηφίσματος κάτω από τις συνθήκες που έχουν δρομολογηθεί.
Η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως το διακύβευμα του δημοψηφίσματος δεν είναι ευρώ η δραχμή. Για όποιον καταλαβαίνει στοιχειωδώς τι του γίνεται, η πορεία της χώρας προς τη δραχμή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Θα αποτελέσει κατόρθωμα για τη χώρα αν καταφέρει να αντιστρέψει αυτήν την πορεία με οποιοδήποτε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει ανάγκη νέας συμφωνίας για την παραμονή στην Ε.Ε. Υπό αυτές τις συνθήκες ποιος Ευρωπαίος θα δώσει στην Ελλάδα για συμφωνία παραμονής στην Ε.Ε. και με ποιους όρους;
Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν μεταφράζεται σε παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.
Τόσο απλά...
Toυ κ.Κ.Στούπα