- "Ανακαλύπτουμε τον τροχό...", δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών εξωτερικής ασφαλείας DGSE , δηλαδή των γαλλικών υπηρεσιών κατασκοπείας. "Ολοι γνωρίζουν από το 2003 ότι η αμερικανική υπηρεσία NSA έχει αναπτύξει ένα σύστημα συλλογής δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο"..
Πέραν των αναμενόμενων διαμαρτυριών ρουτίνας, η αποκάλυψη των παρακολουθήσεων γαλλικών "στόχων" από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών φέρνει στο προσκήνιο το.. γνωστό αξίωμα που κυκλοφορεί στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών: στον τομέα αυτόν, οι χώρες δεν έχουν ούτε φίλους, ούτε εχθρούς, μόνο συμφέροντα, για την υπεράσπιση των οποίων χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.
Και η Γαλλία, που ύψωσε σήμερα τους τόνους απέναντι στις πρακτικές αυτές τις οποίες χαρακτήρισε "μη αποδεκτές" εκ μέρους συμμάχου χώρας, κάνει ακριβώς το ίδιο όταν έχει τη δυνατότητα, προσθέτουν οι ειδικοί αυτοί.
"Ανακαλύπτουμε τον τροχό...", δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών εξωτερικής ασφαλείας DGSE , δηλαδή των γαλλικών υπηρεσιών κατασκοπείας. "Ολοι γνωρίζουν από το 2003 ότι η αμερικανική υπηρεσία NSA έχει αναπτύξει ένα σύστημα συλλογής δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο".
"Αρχικά, (το σύστημα αυτό) προοριζόταν για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δεν είχε και σημαντικά αποτελέσματα κατά της τρομοκρατίας, αλλά χρησίμευσε σε έναν σωρό άλλα πράγματα. Το εργαλείο λειτουργεί και λειτουργεί καλύτερα όταν θέτει ως στόχο τεχνολογικά προηγμένα πρόσωπα που δεν προσέχουν τα τηλέφωνά τους".
Τα εκατομμύρια των αμερικανικών απορρήτων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν το 2013 από τον Εντουαρντ Σνόουντεν προέβαλαν στον κόσμο το εύρος των αμερικανικών ικανοτήτων παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα έγγραφα αυτά αποκάλυψαν επί παραδείγματι ότι η γερμανική κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδό της, και τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήσαν προνομιακός στόχος της NSA.
"Θα ήταν λίγο αλαζονικό για τη Γαλλία να θεωρεί ότι αποτελεί εξαίρεση των πρακτικών αυτού του είδους", λέει ο Αλέν Σουέ. "Στον τομέα των Πληροφοριών δεν υπάρχουν φίλοι, δεν υπάρχουν σύμμαχοι, δεν υπάρχουν παρά μόνο συμφέροντα. Με αυτήν την εμμονή των Αμερικανών που έχουν την τάση να θεωρούν ότι όλος ο κόσμος χωρίζεται σε εχθρούς και υπηρέτες, υπάρχουν λόγοι για την παρακολούθηση και των δύο αυτών κατηγοριών".
Όλοι παρακολουθούν όλους
Δεν χρειαζόταν να περιμένει κανείς τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για να γνωρίζει ότι η Γαλλία ήταν ιδιαίτερος στόχος παρακολούθησης της Ουάσινγκτον, λέει ο Ερίκ Ντενεσέ, διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Ερευνας για τις Πληροφορίες (CF2R).
"Οι Αμερικανοί άκουγαν τον ντε Γκολ...Σκεφτείτε τι μέσα παρακολούθησης εφαρμόσθηκαν όταν ο Φρανσουά Μιτεράν ανήλθε στην εξουσία, με τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς στην κυβέρνησή του! Η παρακολούθηση των τριών τελευταίων προέδρων, δημιουργεί σήμερα θόρυβο, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο", εξηγεί.
"Οταν ακούν τους γαλλικούς πολιτικούς κύκλους, ή προσπαθούν να μάθουν τι γίνεται στους διαδρόμους του Μεγάρου των Ηλυσίων, δεν το κάνουν για να πάρουν πολιτικές πληροφορίες, αυτά δεν είναι μυστικά στην πραγματικότητα...Το κάνουν για να μάθουν ποιες θα είναι οι επόμενες συμμαχίες και για να δουν ποιος έκανε ατασθαλίες, ώστε να είναι σε θέση να εκβιάσουν τους πολιτικούς κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, όπως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ή αλλού. Και στη συνέχεια υπάρχουν οι οικονομικές πληροφορίες, όπου όλα τα κτυπήματα επιτρέπονται".
Με πολύ λιγότερα (από την NSA) μέσα, η Γαλλία προσπαθεί να κρατήσει τη θέση της, όπως και οι άλλες δυτικές δυνάμεις, στο παιγνίδι αυτό, που δεν έχει παρά έναν κανόνα: μην συλληφθείς, εξηγούν και οι δύο ειδικοί.
"Καθένας κάνει ό,τι μπορεί κατ΄αναλογίαν με τις δυνατότητές του. Αυτό κάνουν οι φίλοι μας οι Βρετανοί, το ίδιο και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περιορισμοί ικανοτήτων (παρακολούθησης), γεγονός που τούς οδηγεί να δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς. Οταν δεν έχουμε τα μέσα για να κάνουμε τα πάντα, όπως η NSA, επικεντρωνόμαστε σε αυτό που θεωρούμε σημαντικό τη δεδομένη στιγμή", εξηγεί ο Αλέν Σουέ.
"Αυτό που κάνουμε στη Γαλλία είναι ότι παρακολουθούμε στοχευμένα από λίγο όλους", λέει ο Ερίκ Ντενεσέ. "Αυτό μάς επιτρέπει να εκπαιδεύουμε τους κρυπτογράφους αναλυτές και τους αποκρυπτογράφους μας. Ακούμε λίγο τους Κορεάτες, λίγο τους Γερμανούς, λίγο τους Αγγλους. Για να παραμένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τους κρυπτογραφικούς τους κώδικες και για να εκπαιδεύουμε τους δικούς μας. Εάν μια μέρα υπάρξει πρόβλημα με μία χώρα, θα έχουμε τις βάσεις δεδομένων με τις τεχνικές τους".